Endonezya'da Çinlilerin uğrak yeri: "Sürüngen eti pazarı"

Endonezya'da Çinlilerin uğrak yeri: "Sürüngen eti pazarı"

Pazarda satılan salyangoz, kaplumbağa, kurbağa ve yılan etlerine Çinliler yoğun ilgi gösteriyor- Cakarta'da Çin mahallesinde kurulan pazarda satılan kaplumbağa etinden çorba, kurbağadan şiş yapılıyor

CAKARTA (AA) - MAHMUT ATANUR/ADEM ŞALVARCIOĞLU - Endonezya'nın başkenti Cakarta'da sürüngen etinin satıldığı pazar, gıda alışverişinde Çinlilerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Cakarta'da Çin asıllı Endonezyalıların yoğun yaşadığı, "Çin mahallesi" olarak adlandırılan Glodok bölgesi, alıcılara farklı hayvan türlerinin etlerini tatma imkanı sunuyor.

Sürüngen pazarında su dolu kap ve kafeslerde canlı tutulan kaplumbağa, kurbağa, salyangoz ve yılan gibi hayvanlar kiloyla satılırken, müşterilerin isteği doğrultusunda kesilerek ve doğranarak pişirmeye hazır halde paketleniyor.

Pazardan genellikle kentte yaşayan Çin asıllılar alışveriş yaparken, Çin mutfağına özgü pişirilen sürüngenlerden özellikle kurbağa eti şiş ve kaplumbağa eti de çorba olarak tüketiliyor.

Müslüman olmayan Endonezyalılara da hitap eden pazar, Cakarta'da bu tür sürüngenleri menüsünde barındıran ve helal standardı olmayan restoranlara da et tedarik ediyor.

Çin mutfağının vazgeçilmezlerini Endonezya’da devam ettiren Çin asıllı Endonezyalılar, yedikleri sürüngenlerin sağlıklarına iyi geldiğine inanıyor.

Yılan kanının alerjik rahatsızlıkları, kurbağa etinin karaciğer hastalıklarını iyileştirdiği düşünülüyor.

Pazarda altı kiloluk bir kaplumbağa beş dolarına satılırken, bir yılan üç dolara alıcı buluyor.

Pazarda satıcılık yapan Pak Ronald, "Satışlarımız her gün çok yoğun geçiyor. Günde yaklaşık 50 kilo sürüngen eti satıyorum. Ayrıca, helal olmayan menü bulunduran restoranlara dağıtım yapıyorum. Bu sürüngenleri genellikle Cakarta dışındaki bölgelerden getirtip, canlı olarak pazarda satıyoruz." dedi.

Endonezya'da 250 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 4'ünü Çin asıllılar oluşturuyor. Çin'den gelerek Endonezya'ya yerleşen göçmenler, yaşamlarının birçok alanında gelenek ve göreneklerini devam ettiriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :