Endonezya Devlet Başkanı Widodo’nun Türkiye ziyareti

Endonezya Devlet Başkanı Widodo’nun Türkiye ziyareti

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Gürbüz: - "Widodo'nun ziyareti 7 yıllık süreden sonra Endonezya'dan Türkiye'ye başkanlık seviyesinde ilk ziyaret olması bakımından önem arz ediyor"- "Ziyaret, ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynuyor"- "Ziyaret kap

CAKARTA (AA) - ADEM ŞALVARCIOĞLU - Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Türkiye’ye yapacağı ziyaretin, 7 yıldan sonra Endonezya'dan Türkiye'ye devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaret olacağını belirterek, "Ziyaret, ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynuyor." dedi.

Gürbüz, Widodo’nun 6 Temmuz'da Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaret hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ziyaretin önemini vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

"Widodo'nun Türkiye ziyareti 7 yıllık süreden sonra Endonezya'dan Türkiye'ye yapılan başkanlık seviyesinde ilk ziyaret olması bakımından önem arz ediyor. Endonezya-Türkiye ilişkileri 16. yüzyıla kadar gidiyor. Endonezya’nın 1945’de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra son derece olumlu seyreden ilişkilerimizin, halklar arasında sıcak bir algılamanın, hükümetler arasındaki yakın iş birliğinin özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerimize tam olarak yansımadığını görüyoruz."

- STA müzakereleri başlayabilir

Gürbüz, ziyaret kapsamında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin başlatılmasının beklendiğini ifade ederek, STA'nın iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin süratle gelişmesine katkıda bulunacağını bildirdi.

"Ziyaret, ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynuyor." ifadelerini kullanan Gürbüz, Widodoya’ya ziyareti boyunca birçok bakanın da eşlik edeceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Endonezya ile Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı, G-20, D-8, MIKTA gibi birçok uluslararası ve bölgesel örgütle yakın işbirliği içinde çalışıyor. Bu ziyaret kapsamında ikili ilişkiler ve uluslararası konuların ele alınması öngörülüyor. Siyasi ilişkilerimiz çok iyi olmasına rağmen ekonomik ve ticari ilişkilerimiz mevcut potansiyelin çok altında. O nedenle bu ziyaret kapsamında açıklanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesine önemli katkıda bulunacağından eminim."

Gürbüz de Widodo’nun Türkiye temasları boyunca heyete eşlik edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında gerçekleştirdiği Endonezya ziyareti kapsamında 1 Ağustos 2015'te düzenlenen Türkiye-Endonezya İş Forumu toplantısı sırasında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADIN) tarafından iki ülke arasında ticaret, yatırım ve teknoloji alanlarında iş birliğini güçlendirmeye yönelik Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

- Endonezya-Türkiye ilişkileri

Endonezya ile Türkiye arasında 16. yüzyılda Aceh Sultanlığı'nın artan Portekiz baskılarına karşı Osmanlı İmparatorluğu'ndan yardım istemesiye başlayan ikili ilişkiler, diplomatik olarak 1950 yılında tesis edildi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, 2004 yılından itibaren karşılıklı üst düzey ziyaretlerin artmasına ivme kazandırırken, 2011 yılında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Endonezya’nın 6. Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono arasında imzalanan "Türkiye-Endonezya: Yeni Dünya Düzeninde Güçlendirilmiş Ortaklık” bildirisiyle de ilişkiler ortaklık düzeyine çıkarıldı.

Türkiye ve Endonezya, BM, İslam İşbirliği Teşkilatı, G-20, D-8 ve MIKTA gibi çok taraflı platformlarda iş birliği içinde çalışıyor.

Endonezya, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) kurucu üyelerinden. Türkiye de Güneydoğu Asya’da Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’na 2010 yılında taraf olmuş, bu yıl Cakarta Büyükelçiliği ASEAN’a akredite gerçekleştirmişti.

- Ekonomik ilişkiler

Türkiye'nin ASEAN içinde Vietnam’dan sonra ikinci büyük ticaret ortağı olan Endonezya'nın Avrupa'daki büyük ticari ortakları arasında Türkiye 7. sırada yer alıyor.

Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisine ve nüfusuna sahip Endonezya’nın ekonomisi 2000-2015 döneminde ortalama yüzde 5 büyürken, büyüme hızının korunması halinde ülkenin 2030 yılına kadar dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesi öngörülüyor.

Endonezya'nın ekonomik görünümünü, altyapı yatırımına duyulan ihtiyaç, büyüyen ortak gelirli tüketici tabanı ve yoksullukla mücadele şekillendiriyor.

Türkiye ile Endonezya arasında 2016'daki ihracat bir önceki yıla göre yüzde 22,5 artarak 253 milyon dolar, ithalat ise yüzde 13 oranında azalarak 1 milyar 424 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Endonezya-Türkiye arasındaki 1 milyar 678 milyon dolar ticaret hacminin 2023 yılına kadar 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :