Eğitim-Bir-Sen Konya'da Liderlik Eğitimleri devam ediyor

Eğitim-Bir-Sen Konya'da Liderlik Eğitimleri devam ediyor

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya Üniversite Şubesinin Liderlik Eğitiminde bu hafta Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Faruk Temel ‘Medyanın Gölgesinde Modern Toplum ve İletişim’ konusunu anlattı

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya Üniversite Şubesinin Liderlik Eğitim Programları serisinin bu haftaki programında Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Faruk Temel ‘Medyanın Gölgesinde Modern Toplum ve İletişim’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

4 Mart 2023 Cumartesi günü saat 11.00'de sendika binasında gerçekleştirilen programda Doç. Dr. Faruk Temel, "Kültürün sürgülü kapısı açılınca 'Teknoloji' sahne alır" diyerek başladığı sunumda ‘Teknolojik ürünler ve bu ürünler vasıtasıyla üretilen içerikler toplumları değiştirmektedir. Teknolojik ürünler sosyal değişimlerde en büyük pay sahibidir’ tespitinde bulunduktan sonra iletişim teknolojilerini kullanan merkezi güç/iktidar alanı ve buna maruz kalan toplumlar şeklinde ikili bir yapı olarak tezahür ettiğini söyledi.

Sunumunda ‘İletişim teknolojilerini üreten Avrupa ve Amerika’nın bu alandaki etkinliğinin Batı değerleri, inanç ve yaşam tarzının uzağında ancak bu ürünlerin tüketicisi şeklinde konumlanan iletişim araçlarıyla gönderilen mesajlara muhatap olan maruz toplumların yani Bizim bu değişimin nesnesi olduğunun altını çizdi.

7-001.jpg

Doç. Dr. Faruk Temel, bir katılımcının ‘Batı kavramını açar mısınız?’ sorusu üzerine ise, "Moderniteden bağımsız bir Batı tanımlaması yapılamaz. Siyaset modeli olmanın ötesinde bir zihniyet oluşumu olarak soyut-somut pek çok şeyi bünyesinde barındıran bir nizamı tesis eden Batı, uzun bir tarihsel dönüşüm hikâyesinin ardından dünyayı etkisi altına almıştır. Bir proje olarak gerçekleştirilen Batı modernliğinin dönüştürücü failleri, ajanları arasında yer alan ulus-devlet ve kapitalist üretim mekanizmalarının siyasi ve ekonomik gücüne işaret ederken toplumsal dönüşüm, merkezi yapılar eliyle gerçekleştirilmektedir. Siyasi-ekonomik dönüşümle beraber, önce insanı sonra insan dünyasını ve gündelik yaşamda tutumları etki altına alan modernlik projesinde iletişim teknolojileri ve araçları bu dönüştürücü faillerin en önemli yardımcısıdır. Nitekim özellikle sanayileşme ile hız kazanan Batı modernleşmesinde teknolojik yenileşme sembol iken, kültürel değişimde katalizördür. Modernleştirilmeye çalışılan toplumların aydınları Batı dünyasının başarılarını övme, batı değerlerini içselleştirme misyonunu sürekli vaaz ederler" ifadelerini kullandı.

1.jpg

Alana dair kitap tavsiyeleri ile sunumunu sonlandıran Doç. Dr. Faruk Temel ‘Edward Said’in Medyada İslam, Herbert Schiller’den Zihin Yönlendirenler, Yusuf Kaplan’dan Enformasyon Devrimi Efsanesi, Hubert L. Dreyfus’un İnternet Üzerine’ kitaplarını tavsiye etti.

Şube Başkanı Şenol Metin’in Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Faruk Temel’e Eğitim-Bir-Sen yayınlarından oluşan hediye takdimi ile program sona erdi.

2-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler