Ege'deki sığınmacı geçişlerinde rekor düşüş

Ege'deki sığınmacı geçişlerinde rekor düşüş

IOM Sözcüsü Millman:- "Geçen yıl 1 Ocak-8 Mart arasında deniz yoluyla Yunanistan'a 134 bin 48 sığınmacı geçerken, 2017'de bu sayı 2 bin 724'te kaldı"- "Türkiye'nin AB ile göç mutabakatı yürürlüğe girdikten hemen sonra etkisini göstermeye başladı. Bu inkar

CENEVRE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, geçen yıl 1 Ocak-8 Mart arasında deniz yoluyla Yunanistan'a 134 bin 48 sığınmacının geçtiğini, 2017'de ise bu sayının sadece 2 bin 724'te kaldığını belirterek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile göç mutabakatı yürürlüğü girdikten hemen sonra etkisini göstermeye başladı. Bu inkar edilemez, çünkü mutabakat imzalandıktan sonra dramatik bir düşüş yaşandı." dedi.

Birleşmiş Milletler'in göç ve göçmenlerle ilgili örgütü IOM'un Sözcüsü Millman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 Mart'a kadar 19 bin 567 sığınmacının Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaştığı, geçen yılın aynı döneminde bu verinin 143 bin 544 olduğunu belirterek, aradaki farka dikkati çekti.

Sözcü Millman, Avrupa'ya geçen sığınmacı sayısının ciddi oranda düşmesine rağmen ölümlerde artış gözlendiğine vurgu yaparak, "Bu yıl şimdiye kadar Akdeniz'i geçerek, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 521 sığınmacı boğularak hayatını kaybetti. Geçen yıl aynı dönemde 471 sığınmacı hayatını kaybetmişti." diye konuştu.

Millman, sığınmacı ölümlerindeki artışın nedenini, merkezi Akdeniz rotası olarak bilinen Libya ve Mısır üzerinden İtalya'ya geçen sığınmacı sayısındaki artış olarak gösterdi. Millman, "Geçen yıl daha fazla sığınmacı geçişi olmasına rağmen bu yıl ölen sığınmacı sayısı çok daha fazla. Eskiden Türkiye'den Yunanistan'a kısa zamanda ulaşabiliyorlardı. Ama şimdi en tehlikeli yolu seçiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

- "Mutabakat imzalandıktan sonra dramatik bir düşüş yaşandı"

Geçen yılın aynı döneminde Yunanistan'a 134 bin 48 sığınmacının geçtiğini, 2017'de bu sayının sadece 2 bin 724'te kaldığına işaret eden Millman, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin AB ile göç mutabakatı, yürürlüğü girdikten hemen sonra etkisini göstermeye başladı. Bu inkar edilemez, çünkü mutabakat imzalandıktan sonra dramatik bir düşüş yaşandı. Ayrıca Ege'de geçen yılın aynı döneminde 347 sığınmacı yaşamını yitirirken, bu yıl 2 sığınmacı öldü."

Millman, Ege'de alınan önlemlerden sonra insan kaçakçılarının taktik değiştirmeye başladığını, sayıları az da olsa bazı Suriyelilerin Libya üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalıştıklarını kaydetti.

- "Bangladeşliler 10 bin dolar ödüyor"

Merkezi Akdeniz rotasındaki değişikliklere değinen Millman, "Bu yıl İtalya'ya ulaşan sığınmacılar arasında Gine, Nijerya ve Fildişi Sahilleri'nden sonra en büyük 4. grubu Bangladeşliler oluşturuyor. Daha önce böylesini görmedik. Sahra Altı Afrika ülkelerini geride bırakmaları olağan dışı. Ayrıca diğer yıllardan farklı olarak daha fazla Faslı ve Iraklı da bu yolu kullanıyor." ifadelerini kullandı.

Bangladeşlilerin sadece Libya'ya ulaşmak için insan kaçakçılarına 10 bin dolar ödediklerini anlatan Millman, buna Libya-İtalya yolculuğun dahil olmadığını söyledi.

IOM'e göre geçen yıl merkezi Akdeniz rotası olarak bilinen Libya ve Mısır üzerinden İtalya'ya 181 bin 436 sığınmacı ulaşırken, bu rotada 4 bin 576 kişi yaşamını yitirdi. 2016'da Yunanistan'a 173 bin 561 ve İspanya'ya 8 bin 162 sığınmacı ayak basarken, doğu Akdeniz rotasında 434, batı Akdeniz rotasında 69 sığınmacı hayatını kaybetti. Böylelikle 2016'da Akdeniz'de yaşamını yitiren sığınmacı sayısı 5 bin 79 oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :