ECOWAS'ta tek para kullanma planı

ECOWAS'ta tek para kullanma planı

ECOWAS ülkeleri, 2020'de tek para birimi kullanımına geçmeyi hedefliyor

ABUJA (AA) - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 2020 yılına kadar ortak ve tek para birimi kullanımına geçmeyi hedefliyor.

Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun ev sahipliğinde ECOWAS'ın yüksek düzey toplantısı, Nijer'in başkenti Niamey'de düzenlendi.

Toplantıya, ECOWAS'ın yürütme kurulundaki ülkelerden Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou, Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara ve Togo Devlet Başkanı Faure Gnassingbe katıldı.

Toplantıda, 16 ECOWAS üyesi ülkenin 2020 yılına kadar ortak ve tek para birimi kullanımına geçme hedefi tartışıldı.

Burada konuşan Issoufou, tek para birimi kullanımının uzun süredir konuşulduğunu ancak bir türlü hayata geçirilemediğini kaydettti. Bunun bir siyasi irade eksikliği olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Issoufou, "Bu yüzden hedeflenen tarihe kadar, bu hedefin gerçekleşmesi için çaba göstermemiz lazım. Şimdiden yavaş yavaş çalışmaları başlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan Togo Devlet Başkanı Gnassingbe ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tek para birimi kullanımını desteklediklerini açıkladı. Gnassingbe, ECOWAS bölgesinin birliğinin sembolü olarak tek para kullanımının önemli olduğunu aktardı.

Öte yandan toplantıda, bölgenin en büyük ekonomisine sahip olan Nijerya, tek para kullanım hedefine karşı çıktı. Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, "Son zamanlarda bölgede yaşanan ekonomik kriz ve diğer faktörlere bakılınca, tek para birimi kullanmak doğru bir adım değil." ifadelerini kullandı.

ECOWAS'ın tek para birimi kullanma fikri, yaklaşık 20 yıldır tartışılıyor ve planın 2020 yılına kadar hayata geçirilmesi hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :