"Düşmek kolay, iyileşmek zor"

"Düşmek kolay, iyileşmek zor"

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Önder Akkuş, karlı havalarda ve düşme riski olabilecek alanlarda yürürken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler verdi.

Konya’da etkisini gösteren kar yağışı ve buzlanmaların, ciddi yaralanma ve zedelenmelere de davetiye çıkardığını belirten Dr. Akkuş, özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilerin böyle havalarda zorunlu olmadıkça dışarıda olmamaları gerektiğini ifade etti. Op. Dr. Akkuş “Bir düşme hadisesinde kalça, el, omuz, bilek, ayak veya diz eklemlerinde ortopedik rahatsızlıklar yaşanabilir. Kafa ve boyuna alınabilecek darbeler ise çok daha ciddi travmalara ve bazen de ölümlere neden olabilir. Düşmek çok kolaydır fakat ciddi bir ortopedik yaralanmanın tedavisi acılı ve uzun bir sürece dönüşebilir. Özellikle yaşlı bireyler için bu tip düşme hadiseleri çok tehlikelidir ve bazen iyileşmesi zor yaralanmalara sebebiyet verebilir. Gençlerimizin de en az yaşlılar kadar dikkatli olmaları ve kendilerini korumaları şarttır. Başta kalça, el, bilek, ayak ve diz eklemlerimiz olmak üzere bir düşme anında vücudumuzun çok çeşitli yerlerinde yaralanmalar meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için vatandaşlarımızın gerekli tedbirleri almaları ve tedbirli davranmaları çok önemli.” Sözlerini kullandı.

Karda değil buzda düşüyorsunuz

Dr. Akkuş karlı havalarda gün içerisinde eriyen karın gece tekrar donarak buzlaştığını hatırlatarak vatandaşları uyardı. Dr. Akkuş, ‘ İnsanlar genelde karda düşmez buzlanmış alanlarda düşer. Bu nedenle karlı bir zeminde yürürken şurası kuruymuş diyerek geçtiğiniz yer aslında buzlanmaya tabii olmuş zemin olabilir. Yürürken bastığınız yerden gözünüzü ayırmayın, en önemli tedbir budur. Karın hiç olmadığı asfalt zeminlere veya karın yumuşak ve yeterli kalınlıkta olduğu yerlere basmaya gayret göstermekte fayda var.. Ayrıca, bu tip düşme olaylarının genelde sabahları işe giderken yaşandığını görüyoruz, çünkü gece boyu donan kar suları buzlaşıyor ve insanlar sabah daha dikkatsiz oluyor.” Diye konuştu.

Önleminizi alın!

Dr. Akkuş, karlı ve buzlu havalarda oluşabilecek bu riskleri azaltmak için şu önerilerde bulundu:

-Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Karda poşetle, kızakla kaymak gibi eylemleri güvenliksiz ortamlarda yapmayın.

-Kaygan zeminlerde elleriniz cebinizde veya dolu iken yürümeyin. En az 1 elinizin dengenizi sağlamak ve düşme durumunda destek olması için boş olmasına dikkat edin.

-Bol, rahat ve sıcak tutacak giysiler giyin. Dar elbiselerin düşmenizi kolaylaştırabileceğini unutmayın.

-Tabanı kaymayacak ayakkabılar tercih edin.

-Altı lastik kaplama olan bastonlar tercih edin.

-Yolda küçük adımlarla yürüyün.

-Yolda birden fazla kişi yan yana yürüyor iseniz birbirinizden destek almayın.

-Çok kaygan zeminlere denk gelirseniz yanlamasına adımlar atarak o zeminden olabildiğince hızlı kurtulun.

-Merdivenlerden inerken ve çıkarken korkuluklardan destek alın. Merdivenlerinize ve kullandığınız alanlardaki kaygan zeminlere kaydırmaz paspaslar yerleştirin.

-Eğer yere düşerseniz hemen kalkmaya çalışmayın, vücudunuzda kırık veya incinme olabilir. Önce kendinizden emin olun ve öyle kalkın.

-Yere düştüğünüzde oluşabilecek kızarıklıkları, incinmeleri hafife almayın. Gün içerisinde düştüğünüz bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık hissederseniz doktora başvurun.