"Durma Resim Yapalım"

"Durma Resim Yapalım"

Doç. Dr. Boz:

Savaş mağduru Suriyeli mülteci çocukların yaptığı resimlerin yer aldığı, "Durma Resim Yapalım" sergisi ziyarete açıldı.

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'ndeki sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan projenin yöneticisi ve Gaziantep Üniversitesi İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Çiğdem Boz, çocukların genelde roket, tank, kan, kaçış ve çadır temalı resimler çizmeyi tercih ettiklerini dile getirdi.

Boz, fakültede 'Toplumsal Duyarlılık Projesi' isimli derste çeşitli projeler yaptıklarını aktararak, geçen yıl bu dersi ilk aldığında, Suriyeli çocuklarla ilgili sanatsal bir aktivite yapmak istediğini söyledi.

Sergi için 500 resim içerisinden 50 resmin seçildiğini kaydeden Boz, şöyle konuştu:

"Biz, bu insanlarla birlikte yaşamak zorundayız. Onlar da isteyerek gelmedi buraya. Bunu kabullenmek zorundayız. Birlikte yaşamak için birbirimizi anlamamız ve kenetlenmemiz gerekiyor. Biraz onların iç dünyasına ulaşıp, bundan sonra daha anlayışlı, daha 'birbirimize nasıl entegre oluruz'u düşünebilmek istiyoruz. O yetenekli çocukların birkaçının güzel sanatlar eğitimi almasını sağlamak istiyoruz. Çünkü kendi imkanlarıyla bu eğitimi alamayacaklar. Belki burada yıldızları parlar ve birisi yardım eder onlara." 

Çiğdem Boz, Suriyeli çocukların resim çizmeye gösterdikleri ilgiye de değinerek, "İslahiye nüfusu kadar, İslahiye'de Suriyeli mülteci yaşıyor. Çocuklara yönelmek istedik. Suriyeli mülteci çocuklardan Picasso'lar, Van Gogh'lar çıkmasını umut ediyoruz" dedi.

- Kahraman: "Çok önemli, değerli, işlevsel ve yararlı bir girişim olarak görüyorum"

Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman da bütün üniversitelerin aynı duyarlılığı ve yaklaşımı göstermesini gerektiğine vurgu yaparak, "İslahiye'de üniversitedeki hocaların duyarlılığı, üniversitenin sadece dört duvar arasında bir takım soyut teoriler üreten bir yer olmadığını ve onun dışında sorumluluklar taşıdıklarını gösteriyor. O bakımdan çok önemli, değerli, işlevsel ve yararlı bir girişim olarak görüyorum" açıklamasında bulundu.

Suriye'den gelen göçmenler meselesinin büyük bir hadise olduğunu aktaran Kahraman, şöyle devam etti:

"Sokaklar, o insanların perişanlıklarıyla dolu. Bir kampta yaşayanlar, biraz daha şanslı sayılabilirler. Yiyecek, ekmek, içecek ve su bulabiliyorlar sokakta, yazın sıcağın, kışın soğuğun içinde dilenenlere nazaran ama oradaki insanların, bilhassa çocukların başka ihtiyaçları var. Onlara yeni bir yaklaşım göstermek, onların 'yabancı', 'yalnız' ve 'ortada kalmış' duygusunu kaldırmamız lazım. Çocuk yaratıcı bir varlık. O yaratıcılığını çeşitli alanlarda deneyerek bulur. O bakımdan böyle bir çalışmanın yapılması çocuklara önemli bir imkandır."

Sergi, 6 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı