Dünya Sosyal Adalet Günü

Dünya Sosyal Adalet Günü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:- "Sosyal adaleti merkeze alan politikaların takipçisi olacağız"

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, sosyal adaleti merkeze alan politikaların takipçisi olacaklarını kaydetti.

Yeneroğlu, Dünya Sosyal Adalet Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler tarafından dünya üzerindeki gelir dağılımı eşitsizliğine dikkati çekmek için ilan edilen Dünya Sosyal Adalet Günü'nün, 20 Şubat'ta farklı etkinliklerle idrak edildiğini ifade etti.

Yeneroğlu, ekonomik krizlerin, açlığın, çevre kirliliğinin ve mülteci hareketlerinin giderek arttığı bir dünyada ayrımcılık ve ötekileştirmeyi doğuran sosyal eşitsizlikle mücadelenin de ulusal sınırları aşarak küresel bir boyuta taşınması gerektiğini belirtti.

Dünya genelinde her 9 insandan birinin, her akşam aç bir şekilde yastığa başını koymak zorunda olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, gelişmekte olan ülkelerde 66 milyon çocuğun okula aç giderken bu sayının sadece Afrika’da 23 milyon civarında seyrettiğini kaydetti.

Yeneroğlu, 2050 yılında iklim değişikliği nedeniyle 24 milyon çocuğun daha çok fakirlik içinde yaşayacağının tahmin edildiğinin altını çizerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dünya üzerindeki 62 mega zenginin mal varlığı, dünya halkının en fakir yarısının mal varlığına eş değer bir seviyede. Savaşlar, açlık ve gelir dağılımındaki eşitsizlik milyonlarca insanı vatanlarını terk etmek zorunda bırakıyor. Etkilerini bu şekilde küresel bazda gösteren sosyal adaletsizlik, tam da bu nedenle küresel çözüm önerilerine ihtiyaç duyuyor. Sosyal eşitsizliğin çözülmesi için siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve medyanın ortak bir şekilde hareket etmesi, eşitsizliği normalleştiren değil, onu ortadan kaldırmaya çaba sarf eden bir dilin toplumun her kesimi tarafından benimsenmesi gerekmektedir. Bugün Suriye’den ülkemize sığınan mültecilerin içinde bulunduğu elim durum göz önünde bulundurulduğunda sosyal eşitliğin etnik köken, dil, din, mezhep, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın sağlanmasının küresel bir görev olduğu ortaya çıkacaktır."

Yeneroğlu, AK Parti hükümetleri döneminde sosyal adalet konusunun her zaman öncelikli alanlardan birisi olduğunu, ekonomik ve sosyal politikaların bu anlayışla yürütüldüğünü ifade ederek, yoksulluğun ortadan kaldırılması, gelir dağılımının iyileştirilmesi, ihtiyacı olan herkese sosyal destek sunulması ve sosyal desteklere duyulan ihtiyacın azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

- "Türkiye gelir dağılımını en hızlı iyileştirebilen ülke"

Küresel kriz ortamında birçok ülkede gelir dağılımı bozulurken, istihdam artırılarak, güçlendirilen sosyal politikalarla sosyal dengelerin iyileştirildiğinin altını çizen Yeneroğlu, izlenen politikalar sonucunda Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını en hızlı iyileştirebilen ülke olduğunu kaydetti.

Sosyal adaleti merkeze alan politikaların takipçisi olacaklarını vurgulayan Yeneroğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Hakların, imkanların ve kaynakların eşit bir şekilde dağıtılmasının en önemli sorunlardan biri olduğu günümüzde sosyal adalet konusundaki sorumluluğumuz, Suriye’deki katliamlardan kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecilerle birlikte kendisini daha da açık bir şekilde göstermekte, bizleri de mülteci kardeşlerimiz karşısında yeni bir sınavla yüz yüze getirmektedir. Bu sınavdan alnımızın akıyla çıkmak için eşitliği merkeze alan, ayrımcılık ve ötekileştirme gibi hastalıklardan tamamen arınmış yaklaşımlarla geliştirdiğimiz politikaların takipçisi olacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :