Dünya inşaat sektöründe büyüme beklentisi sürüyor

Dünya inşaat sektöründe büyüme beklentisi sürüyor

İMSAD'ın raporuna göre, 2016 yılında inşaat sektörünün ABD'de yüzde 3,6, Çin'de yüzde 5,8, Almanya'da yüzde 2, İngiltere'de yüzde 3, Kanada'da yüzde 1,5, Hindistan'da ise yüzde 6 büyümesi bekleniyor- İnşaat sektöründe küçülme beklenen ülkeler arasında yer

İSTANBUL (AA) - Dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektöründe büyüme beklentisi sürüyor.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğ'nin (Türkiye İMSAD) mart ayına ilişkin Sektör Raporunda dünyanın çeşitli bölgelerinden seçilmiş ülkeler ele alındı.

Bu yıl gelişmiş ülkelerde daha iyi, gelişmekte olanlarda ise konumlarına göre farklı büyüme beklentilerinin bulunduğu aktarılan rapora göre, son iki yıldır önemli bir toparlama yaşayan ABD'de inşaat sektöründe 2016 yılında yüzde 3,6 ile göreceli yüksek bir büyüme bekleniyor.

Kanada'da 2015 yılında küçülen inşaat sektöründe bu yıl yüzde 1,5 büyüme beklenirken, Avrupa Birliğinde inşaat sektörünün farklı büyüme performansları göstermesi öngörülüyor.

Avrupa Birliğ'nin hemen hemen tüm ülkelerinde 2016'da inşaat sektöründe büyüme beklenirken, bu oranın Almanya'da yüzde 2, İngiltere'de ise yüzde 3 olması tahmin ediliyor.

İki büyük inşaat ülkesi Çin'de sektörün büyüme beklentisi yüzde 5,8, Hindistan'da ise yüzde 6 olması beklenirken, Çin'de inşaat sektörü büyümesinin genel ekonomiye paralel olarak yavaşladığı, Hindistan'da ise genel ekonomiye paralel hızlandığı belirtiliyor.

Enerji ihraç eden ülkelerde ise inşaat sektörlerinde yavaşlama ve küçülme bekleniyor. Rusya'da 2015 yılında yüzde 6,8 küçüldüğü tahmin edilen inşaat sektörünün 2016 yılında da yüzde 2,3 daha küçüleceği öngörülürken, Azerbaycan inşaat sektöründe iki yıl üst üste küçülme bekleniyor.

Ambargoların kalktığı İran ve petrol arzının genişlemesi ile gelirlerini artıran Irak’ta da inşaat sektörlerinde daha hızlı büyüme beklentisi hakim. Suudi Arabistan’da ise petrol gelirlerinin düşmesi sonucu inşaat sektöründeki büyüme yavaşlarken 2016 öngörüsü yüzde 3,0 büyüme söz konusu.


- İnşaat malzemeleri ihracatı azaldı



İnşaat malzemeleri ihracatı ocak ayında yüzde 20,6 gerileyerek 1 milyar 102 milyon dolara indi. Raporda 2015 yılında ihracatta yaşanan gerilemenin yeni yılın ilk ayında da yüksek oranlı olarak devam ettiği ve parite etkisinin azalmakla birlikte pazarlardaki bozulma etkisinin sürdüğü ifade edildi.

2015 yılı genelinde ise ihracatta önemli bir gerileme yaşanmadı. Bu gerileme ile birlikte ihracat yüzde 19,8 düşerek 17 milyar dolar olurken, yeni yılın ilk ayındaki gerileme ile birlikte yıllık (bir önceki yılın aynı ayına göre) ihracat 16,71 milyar dolara düştü. İhracattaki gerileme ile yıllık ihracat da azalma gösterdi.

Yeni yılın ilk ayında ağırlıklı ortalama olarak inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 1,8 artış gösterirken, alt ürünler itibarıyla farklı üretim performansları yaşandı. Mevsimselliğin de etkili olduğu yılın ilk ayındaki sanayi üretimi yılın geneline ilişkin bir eğilim ortaya koyamadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :