Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü

Kırıkkale'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla stant kuruldu

KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü işbirliğile 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla stant kuruldu.

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanında kurulan stantta, vatandaşların şeker ve tansiyon ölçümleri yapılarak, diyabet hastalığıyla ilgili bilgiler verildi.

Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz da standı ziyaret ederek, şeker ve tansiyonunu ölçtürttü.

Haktankaçmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, diyabet hastalığının gizli bir hastalık olduğuna işaret ederek, yapılan çalışmanın bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturulması açısından yararlı olduğunu belirtti.

Diyabetin, beslenmeyle doğrudan ilgili bir konu olduğuna işaret eden Haktankaçmaz, "Önemli olan hastalık olmadan önlem almak. Hasta olduktan sonra zor oluyor. Kırıkkaleli vatandaşlarımızı da buraya davet ediyorum. Ayaklarına kadar gelen bu uygulamadan yararlanmalarını tavsiye ediyorum." dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş ise diyabetin, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan, kronik hastalık olduğunu belirtti.

Yaşam boyu süren ciddi bir metabolizma bozukluğu olan diyabetin, müdahale edilmediği takdirde vücudun hemen hemen bütün organlarını etkilediğine dikkati çeken Güngüneş, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yaklaşık 6,5 milyon kişi diyabetli. Yaklaşık 3 milyon kişi ise diyabetli olduğundan haberi yok. Diyabet riski yüksek olan nüfusumuzun ise 14 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ülkemizde 20 yaş üzeri 7 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Her gün bir saat yürüyen kişilerde diyabet oluşumunun yüzde 35 engellendiği tespit edildi. Yapılan bazı araştırmalarda da anne sütünün bebeklerde ileriki yaşlarında diyabet riskini önlediği yöndedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :