Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

UNICEF Türkiye Temsilciliği, Türkiye'deki pek çok Suriyeli çocuğun tarımda mevsimlik işçi olarak ve tekstil, ayakkabıcılık ile oto tamiri gibi alanlarda çalıştığına dikkati çekti

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilciliği, Türkiye'deki pek çok Suriyeli çocuğun tarımda mevsimlik işçi olarak ve tekstil, ayakkabıcılık ile oto tamiri gibi alanlarda çalıştığını bildirdi.

Temsilcilikten, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolasıyla yapılan yazılı açıklamada, çalışma yaşamındaki Türkiyeli çocuk sayısı 1990'lardan bu yana önemli ölçüde azalmasına rağmen, Suriye'deki çatışmalar altıncı yılına girerken pek çok Suriyeli çocuğun kendini çalışırken bulduğu belirtildi.

Saha gözlemleri ve eldeki diğer bilgilerin Suriyeli çocukların Türkiyeli çocukların çalıştıkları kimi sektörlerde çalıştığını gösterdiği kaydedilen açıklamada, bunlar arasında tarımdaki mevsimlik işler, küçük-orta boy işletmelerde çalışma (tekstil, ayakkabıcılık veya oto tamiri) ve sokaklarda yapılan işler gibi çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin de bulunduğu ifade edildi.

Çocuk işçiliğinin varlığını sürdürmesinin çocukların iyi olma hallerine bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulunulan açıklamada, çocuk işçiliğinin, çocukların Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile güvence altına alınan hakları açısından kısa ve uzun dönemde ekonomik sömürü, eğitimden uzaklaşma ve şiddete maruz kalma gibi ağır olumsuz sonuçları da beraberinde getirdiğine işaret edildi.

Açıklamada, "Çocuk işçiliği, çocukların zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar vermektedir. Çocuklar çok düşük ücretlerle, zehirli ürünlerle yakın temas içinde ve tehlikeli ortamlarda uzun saatler çalışmaktadır. Bu durumda çocuklar okullarına gidememekte, arkadaşlarıyla zaman geçirememekte, oyun oynayıp eğlenecek zaman bulamamakta, istismar ve ihmale karşı korunamamaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye'deki geçici koruma altında bulunan Suriyeliler arasında çocuk işçiliğiyle ilgili istatistiğin ne yazık ki bulunmadığı belirtilen açıklamada, bununla birlikte, halen okul çağındaki yarım milyondan fazla çocuğun okul dışında olduğunun tahmin edildiği vurgulandı.

Türkiye’de çocuk işçiliği alanında Türkiyeli, Suriyeli ve diğer ülkelerden çocukları hedef alan bütüncül bir programı savunan UNICEF'in, çocuk işçiliği sorununu ele almak üzere gerek hükümetle gerekse hükümet dışı kuruluşlarla birlikte çalıştığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, eğitim, sosyal koruma ve çocuk koruma gibi alanlarda çalışan UNICEF'in durumları en güç Suriyeli aileler için sosyal güvenlik ağları oluşturarak yoksulluk sorununun ele alınması, bu çalışmanın eğitime yönelik ek özendiricilerle desteklenmesi, yetişkinlerin kayıtlı, insana yakışır işlere ve gelir getirici diğer etkinliklere erişim fırsatlarının artırılması, eğitime erişimin ve eğitim kalitesinin, örgün olmayan eğitim fırsatlarının yanı sıra tüm yaş grupları için örgün eğitim fırsatlarının yaygınlaştırılmasıyla desteklenmesi, tedarik zincirinin tüm halkalarında çocuk işçi çalıştırılmaması için iş yaşamındaki ilkelerin yeniden gözden geçirilmesi gibi alanlarda çalışmalar yürüttüğü hatırlatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UNICEF'in Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, her koşulda Suriyeli çocukların çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden korunması, okullarına devam ederek gelecek ve ülkelerini en kısa sürede yeniden inşası için hazırlanması gerektiğini belirtti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler