Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Filistin Medya Forumu yetkililerinden Ebu Subhe:"Bizler burada Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlarken İsrail şu anda Kudüs ve Batı Şeria'dan 22 Filistinli gazeteciyi suçsuz yere hapishanelerinde tutuyor"- Filistin İnsan Hakları Merkezi Müdür Yardımcısı Ş

GAZZE (AA) - Filistinli gazeteciler, Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Gazze Şeridi'nde gösteri düzenledi.

Filistin Medya Forumu'nun çağrısı üzerine Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde düzenlenen gösteriye onlarca gazeteci katıldı. Gösteride "gazetecilerin tutuklanmasına hayır" "basın özgürlüğünün engellenmesine hayır" yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, uluslararası toplumdan "basın mensuplarının korunmasını" istedi.

Filistin Medya Forumu yetkililerinden Şadi Ebu Subhe, burada yaptığı basın açıklamasında, Filistin topraklarında basın özgürlüğü konusunda ciddi bir gerileme olduğunu söyledi.

Ebu Subhe, "Bizler burada Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlarken İsrail şu anda Kudüs ve Batı Şeria'dan 22 Filistinli gazeteciyi suçsuz yere hapishanelerinde tutuyor." dedi.

Filistinli basın mensuplarının sık sık İsrail ihlalleriyle karşılaştıklarını belirten Ebu Subhe, şunları kaydetti:

"İsrail, Filistin basın organlarına ait ofis ve yayın merkezlerine baskınlar yapıyor, uydudan yapılan yayınları sabote ediyor ve gazetecilere fiziksel saldırılarda bulunuyor. Filistin Medya Forumu, nisan ayında Kudüs ve Batı Şeria'daki gazetecilere yönelik 139 ihlalin gerçekleştiğini belirledi."

Basın özgürlüğüyle ilgilenen uluslararası kuruluşlara, "Filistin topraklarında görev yapan gazetecilerin haklarını savunmaları konusunda üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeleri" çağrısında bulunan Ebu Subhe, İsrail hapishanelerindeki Filistinli gazetecilerin serbest kalması için İsrail'e baskı yapılmasını istedi.

Filistin İnsan Hakları Merkezi Müdür Yardımcısı Hamdi Şakura da BM'yi gazetecileri koruyacak yeni bir anlaşma yapmaya çağırdı. Şakura, "Zor şartlar altında görevlerini yapmaya çalışan Filistinli gazetecileri korumak için daha fazla icraatın olmasını istiyoruz." diye konuştu.

Filistin Gazeteciler Sendikası verilerine göre İsrail hapishanelerinde 20'den fazla gazeteci bulunuyor.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :