Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu

Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi:

TBMM (AA) - SEVAL GÜLER - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dört eski bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün görevinden çekilmesi gerektiğini belirterek, "Komisyondaki üyelerimiz kendi kanaatleri doğrultusunda, komisyon başkanının görevinden çekilmesi konusunda talepte bulunacaklardır" dedi. 

Hamzaçebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komisyon Başkanı Köylü'nün komisyon kurulduğu günden bu yana sergilediği tutumla ihsas-ı rey olarak değerlendirilebilecek bir tavır içinde olduğunu söyledi. 

Eski bakanlar hakkındaki fezlekelerin dizi pusulası bulunmadığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iade edildiğini, Komisyonda Adalet Bakanlığı personelinin uzman olarak görevlendirildiğini, son olarak da komisyon çalışmalarına yayın yasağı getirilmesine ilişkin talepte bulunulduğunu hatırlatan Hamzaçebi, "Bütün bunlar komisyon başkanını yetkisinde olmayan hususlardır. Bu konularda bir karar alınacaksa, bu karar komisyon başkanın değil soruşturma komisyonunundur. Komisyon başkanı, soruşturma komisyonunda görüşülmeden bu konularda hareket etmiş ve komisyon çalışmalarını bu yönde yönlendirmeye çalışmıştır" diye konuştu.  

 

-"İçtüzüğün kural koyduğu konuda, yargı ayrıca bir karar alamaz"

 

Komisyon çalışmalarına getirilen yayın yasağına da değinen Hamzaçebi, şunları kaydetti:

"Yayın yasağıyla ilgili konu da ne komisyon başkanın ne komisyonun yetkisindedir. Komisyon çalışmaları İçtüzüğe göre gizlidir. Gizlilik TBMM İçtüzüğü'nden kaynaklanır. İçtüzüğün kural koyduğu konuda, yargı ayrıca bir karar alamaz. Soruşturma Komisyona Başkanı da yargıya başvurup, karar alınmasını talep edemez. Bu hukuksuzluktur. Anayasa ve İçtüzüğü çiğnemektir. Bunlar Başkan'ın yanlı bir tutum sergilediğini göstermektedir. Örneğini fezlekelerin dizi pusulası olmaması gerekçesiyle iade edilmesi, çalışma süresi sınır olan komisyonun süresini kısaltmakla sonuçlanmıştır. Fezlekelerin tekrar gelmesi bir ay gibi bir zaman almıştır. Komisyon bir ay boyunca bunu beklemiştir.

Bu nedenle Komisyon Başkanı'nın görevinden çekilmesi gerekir. Bu benim, CHP Grup Başkanvekili olarak kanaatimdir. Komisyonun CHP'li üyelerinin de aynı kanaatte olduğunu görüyorum. Bu nedenle komisyondaki üyelerimiz kendi kanaatleri doğrultusunda Komisyon Başkanı'nın görevinden çekilmesi konusunda bir talepte bulunacaklardır."

Hamzaçebi, CHP'li komisyon üyelerinin Başkan'ın görevinden çekilmesi taleplerini bugün yapılacak komisyon toplantısında gündeme getireceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı