Doğu Anadolu 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi

Doğu Anadolu 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tunç:- "Büyük bir tarım ülkesiyiz. Sahip olduğumuz kaynakları en iyi şekilde yöneten ve üreten bir ülke konumundayız"- Elazığ Valisi Kaldırım:- "Doğuda ekonomide yükselen ülkeler var. Yükselmekte ol

ELAZIĞ (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, "Büyük bir tarım ülkesiyiz. Sahip olduğumuz kaynakları en iyi şekilde yöneten ve üreten bir ülke konumundayız." dedi.

Elazığ'da bir otelde, "Doğu Anadolu 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi" düzenlendi.

Tunç, açılışta yaptığı konuşmada, tarım alanlarını yönetirken milyonlarca tüketicinin ihtiyaçlarını dikkate aldıklarını söyledi.

Bakanlık olarak 14 milyon hektarda toplulaştırma yapmak suretiyle parçalı arazileri yeniden bütünleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Tunç, bu çalışmanın 2023'e kadar tamamlanacağını bildirdi.

Tunç, şu ana kadar 5 milyon hektarda toplulaştırma yapıldığını, 2 milyon hektarda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Tarımsal üretim alanında Türkiye'nin Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada olduğunu belirten Tunç, "Büyük bir tarım ülkesiyiz. Sahip olduğumuz kaynakları en iyi şekilde yöneten ve üreten bir ülke konumundayız." diye konuştu.

- "Stratejik hedefleri olan büyük bir ülkeyiz"

Vali Çetin Oktay Kaldırım ise dünyanın ekonomi politikasının değiştiğini, ekonominin batıdan doğuya doğru kaydığını ifade etti.

Türkiye'nin dünya ekonomisinde iyi bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kaldırım, şunları kaydetti:

"Ülke olarak bunun merkezinde bulunuyoruz. Yeni aktörler, ülkeler, bölgeler ve şehirler ortaya çıkmaya başladı. Bunlar yeni oyuncu olarak dünya arenasında, uluslararası politikada yer almaya başladı. Bizim de bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekir. Biz stratejik hedefleri olan büyük bir ülkeyiz. Doğuda ekonomide yükselen ülkeler var. Nispeten düşüşte olan ülkeler de var. Bazı ülkelerin dünya ortalamasındaki payı düşmekte, bazılarınınki de yükselmekte. Yükselmekte olan ülkelerden biri de biziz. İnşallah yakın zamanda ilk 10'a girip, dünyada önemli bir yerde olacağız. Bu hedefleri koyduk ve hedeflerimize doğru çok iyi yürüyoruz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan da Elazığ'ın iklim ve coğrafi özellikleriyle bölgenin önemli bir şehri olduğunu söyledi.

Kanatlı sektörünün Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca desteklendiğine dikkati çeken Karahan, iç sulardaki yıllık 17 bin ton alabalık üretimiyle kentin Türkiye birincisi olduğunu belirtti.

Ağın leblebisi, Baskil kayısısı, Şavak tulum peyniri, badem, ceviz ve kiraz gibi ürünler açısından ilin önemine değinen Karahan, "Bu zirve, bilgi, birikim, tecrübe paylaşımı ve öneriler doğrultusunda sadece ilimiz için değil, bölge illerimiz ve ülke tarımı için bundan sonraki süreçte oluşturulacak eylem planlarında rehber niteliği taşıyacaktır." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :