Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, New York’ta

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, New York’ta

Çavuşoğlu: - "Şimdi, İstanbul’daki Dünya İnsani Zirvesi'nin ortaya koyduğu küresel ivmeyi inşa etme zamanı. Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı ve yükümlülüklerini çoğaltmalıdır"- "Bu ihtiyaç içinde olan insanlara yardım etmek, ortak sor

NEW YORK (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mayıs ayında ilk kez İstanbul’da yapılan Dünya İnsani Zirvesi'nin (DİZ) ortaya koyduğu küresel ivmeyi inşa etme zamanının geldiğini belirterek, “Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı ve yükümlülüklerini çoğaltmalıdır. Çatışma ve krizlerin temel köklerini ortaya koymak için güçlü politik liderliğe ihtiyacımız var. Ayrıca, adil yük paylaşımı yapmamız gerekiyor. Bu ihtiyaç içinde olan insanlara yardım etmek, ortak sorumluluğumuzdur.” dedi.

DİZ'in sonuçları konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un raporunun tanıtılacağı “Beyond the World Humanitarian Summit: Advancing the Agenda for Humanity” başlıklı yan etkinlikte konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin dünyada ilk kez yapılan insani zirveye ev sahipliği yapmasının kendileri için önemli bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi. Bu zirvenin milyonlarca insanın yaşamını daha iyi hale getirmek ve artan küresel zorlukları ortaya koymak açısından büyük bir fırsat sunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, zirvenin başarılı olduğunun altını çizdi.

Zirvenin dünyadaki tüm insani yardım toplumlarını bir araya getirdiğini anlatan Çavuşoğlu, tüm tarafların değerli deneyimlerini paylaştığını ve insani yardım sisteminin geleceğine yönelik taşıdıkları sorumluluklarını açıkladığını ifade etti. Zirvenin ayrıca düzensiz göç gibi ortak problemler konusundaki farkındalığı da artırdığına dikkati çeken Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Ban'ın da belirttiği gibi zirve sonrasının insani yardım sisteminin geleceği için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi, İstanbul’daki zirvenin ortaya koyduğu küresel ivmeyi inşa etme zamanı. Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı ve kendi yükümlülüklerini çoğaltmalıdır. Çatışma ve krizlerin temel köklerini ortaya koymak için güçlü politik liderliğe ihtiyacımız var. Ayrıca, adil yük paylaşımı yapmamız gerekiyor. Bu ihtiyaç içinde olan insanlara yardım etmek, ortak sorumluluğumuzdur.

İnsani sorunların sadece bir bölgeyle sınırlı kalmayacağını da unutmamak gerekir. Tüm krizlerin küresel yansımaları vardır.”

Yaratıcı fikirler için mali kaynakların da artması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu çabalarla tüm taraflarla yakın işbirliği içinde çalışmak gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, İstanbul’daki zirvenin insani yardım sisteminde dönüşümün tohumlarını atmasının yanı sıra zihni dönüşüme de zemin hazırladığını ifade etti.

“Bu zirve son durak değildi. Tam tersi, ortak geleceğimiz için bir yolculuk noktasıydı.” diye konuşan Çavuşoğlu, ortak hedeflere ulaşacaklarına ve insanlığın acılarına son vereceklerine yönelik umudunu da belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :