Devlet başkanlığından keşişliğe

Devlet başkanlığından keşişliğe

Myanmar'ın eski Devlet Başkanı Thein Sein, saçlarını kazıtıp turuncu kıyafetlere bürünerek keşişlere katıldı

YANGON (AA) - Myanmar'ın eski Devlet Başkanı Thein Sein, görevini devrettikten sonra günlük kıyafetlerine ve saçlarına veda ederek keşiş oldu.

Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada 71 yaşındaki Thein Sein'in, Pyin Oo Lwin kenti yakınlarındaki Dhamma Dipati Tapınağı'nda beş günlüğüne keşişlere katıldığı belirtildi.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta saçlarını kazıtan ve Budist keşişlerin turuncu kıyafetlerine bürünen Thein Sein, bir başka keşişle dua ederken görülüyor.

Thein Sein, tapınakta kaldığı sürede "U Thandi Dhamma" takma adını kullanacak.

Nüfusunun büyük bir kısmı Budist olan Myanmar'da geçici süre tapınaklarda kalmak yaygın bir uygulama kabul ediliyor. Çocukluklarının bir kısmını tapınakta geçiren erkekler, yetişkinlik dönemlerinde de tapınağa geri dönerek belirli bir süreyi keşişlerle geçiriyor.

Hainggyi Adası'ndaki bir köyde yoksul bir çiftçi ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Thein Sein, askeri liseden mezun olduktan sonra orduya katılmıştı. 2004'te generalliğe yükselen Thein Sein, 2007'de de lösemiden ölen Soe Win'in yerine cunta yönetimi tarafından başbakan atanmıştı. Ülkenin dördüncü en yüksek rütbeli generali olan Thein Sein, 2010'da Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisinin liderliğini üstlenmek için ordudan emekli olmuştu. 2011'de devlet başkanı seçilen Thein Sein, çeşitli reformlar yapmış ve ülkesine uygulanan yaptırımların kaldırılması için çalışmalarda bulunmuştu.

Thein Sein'in 8 Ağustos 1988'de demokrasi isteyen öğrenciler tarafından düzenlenen gösterileri bastırmada önemli bir rol oynadığı ileri sürülmüştü. Askerlerin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu 3 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili soruşturma açılmamıştı.

Thein Sein'in ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşam savaşı veren Rohingya Müslümanlarının diğer ülkelere gönderilmesi önerisi de Birleşmiş Milletler'in tepkisini çekmişti. Thein Sein, iktidarı döneminde, 2012'de Arakan'da Budistlerle Müslümanlar arasında yaşanan çatışmaların "ırk ya da dinle herhangi bir ilgisi olmadığını" ileri sürmüştü. Çatışmalarda çoğu Müslüman yaklaşık 250 kişi öldürülmüş, Müslümanların evleri yakılmış ve binlercesi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Thein Sein'in babası, eşinin ölümünün ardından keşiş olmuş ve hayatının geri kalanını tapınakta geçirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :