Denizi görmeleri yasaktı... Akvaryum ayaklarına geldi

Denizi görmeleri yasaktı... Akvaryum ayaklarına geldi

Denizi görmenin yasak olduğu Filistin'de bir grup girişimci genç, Ramallah’ta 820 metrelik bir akvaryum açtı. Akvaryumda yaklaşık 250 tür bulunuyor.

Ramallah'ta kurulumu bir yıldan fazla süre alan bir grup Filistinli girişimci tarafından akvaryum açıldı.

22 Temmuz'da açılan akvaryumu ziyaret edenler sakin bir müzikle, loş ışıklarla ve koridorların her iki tarafında rengarenk balıklarla dolu tanklarla karşılaşıyor.

Filistinliler için 820 metrelik akvaryum aslında nadir bir deneyim. Açılışından bu yana her gün 300 kişinin ziyaret ettiği akvaryumu gezmek için Filistinli çocuklar can atıyor. Bilet fiyatı ise sekiz dolar.

Peki tepeli bir alana kurulan akvaryum, İsrail makamlarının Batı Şerialıların ülkenin deniz kıyısına ve Gazze Şeridi'ne girişlerini yasaklamasına rağmen bu proje nasıl gerçekleşti?

Filsitinli çocuklar “Finding Memo” filminde gördükleri timsah ve kaplumbağa ve balıkların taklidini yapadursun, bir yıl önce bu merkezin kuruluş fikri Amjad Omar'dan geldi. Dünyayı gezen Omar şehirlerin çoğunda en az bir akvaryum olduğunu gördü.

1.2 milyon dolarlık ve 16 aya mal olan proje için fikrini bir grup Filistinli yatırımcıya açtı. Omar, “Kaybımız su canlılarının taşınması ve korunması sırasındaki gecikmeler nedeniyle 47 bin doları aştı. Bütün güçlüklere göğüs gereceğiz ve burayı geliştirerek daha çok deniz canlısı getireceğiz” dedi.

Omar'ın iş ortaklarından biri de Hebron'dan mühendis Sufian al-Qawasmi. Al Jazeera'ya konuşan al-Qawasmi, balıklar, deniz canlıları, tropic bitkiler ve sürüngenlerin Filistinli bir şirket tarafından değişik ülkelerden İsrailli bir ihracatçı aracılığıyla getirildiğini belirtti.

BALIK VE BİTKİLERİN YÜZDE 90'I İLK DEFA FİLİSTİN'E GİRDİ

Wafa Haber Ajansı'na göre balık ve bitkilerin yüzde 90'ı ilk defa Filistin'e girdi. Mercanlar, Kızıldeniz balıkları ve Nil timsahı halen akvaryumda sergileniyor. 3700 civarında deniz canlısını barındıran akvaryuma ileride denizanaları, denizatları ve köpek balıklarının da getirilmesi planlanıyor.

Qawasmi de İsrailli makamların sergi tanklarının ithal edilmesini geciktirdiğini söylerken, canlıların alınması ve Ramallah'a getirilmesinin hayli zorlayıcı olduğunu belirtti. Bazı canlıların ithal edilmesi yasadışı diyerek engellenirken birçok canlı da sınırda bekletilmekten tanklarda öldü. Bu sebeble mali kayıplarda arttı. Akvaryum ise şu an 22 çalışanı ile günün 24 saati erişime açık. Yapılan bu hizmetle denizi görmenin yasak olduğu bir ülkede, halkın ayağına akvaryum getirildi.