Deniz gözetim hizmetinin şartları belirlendi

Deniz gözetim hizmetinin şartları belirlendi

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünden işletme yetki belgesi alan kuruluşlar deniz gözetim hizmeti verebilecek- Söz konusu hizmetler geminin kendisi ile yükleme ve boşaltma işlemlerine dair uygulamaları kapsayacak

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünden işletme yetki belgesi alan kuruluşlar, deniz gözetim hizmeti verebilecek.

Bakanlığın "Deni̇z Ti̇careti̇ Gözeti̇m Hi̇zmetleri̇ Yönetmeli̇ği̇" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, deniz gözetim hizmeti verecek işletmeler Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünden işletme yetki belgesi alacak.

Tehlikeli yükler ve yükleme güvenliği bakımından tehlike arz eden yüklerle ilgili gözetim faaliyetlerinde bulunacakların, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünden ayrıca tehlikeli madde uygunluk belgesi almaları gerekecek.

İşletme yetki belgesi için yapılan başvurularda eksiklik tespit edilirse, eksiklikler ilgilisine bildiriminden itibaren azami 6 ay içinde tamamlanacak, aksi halde başvuru geçersiz sayılacak. İşletme yetki belgesi 5 yıla kadar verilebilecek.

Deniz gözetim hizmeti verecek kişiler, işletme yetki belgesine sahip bir işletmede çalışmak ve Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünden deniz gözetim yetki belgesi alacak.

Deniz gözetim hizmet alanları gemi ile yükleme ve boşaltma işlemlerine dair hizmetleri kapsayacak.

Denetimler sonucunda, yönetmelik hükümlerine aykırı fiilleri tespit edilenler hakkında uyarma, idari para cezası, faaliyetin askıya alınması, yetki iptali yaptırımları uygulanacak.

İşletme yetki belgesi ve deniz gözetim yetki belgesi iptal edilenlere 6 ay boyunca yeniden yetki belgesi düzenlenmeyecek.

Deniz gözetim hizmet alanlarında Milli Eğitim Bakanlığı veya Yükseköğretim Kurumlarına bağlı eğitim kurumlarında eğitim verdiğini belgelendiren kişiler için eğitim verdiği alanda deniz gözetim yetki belgesi talep etmeleri halinde seminere katılım ve staj şart koşulmayacak.

Bugün itibarıyla mevcut olan iktisadi işletme statüsündeki kuruluşlar ve şahıs şirketleri yönetmeliğin ilgili maddesinde geçen şirket statüsü aranmayacak.

İlk kez işletme yetki belgesi almak için başvuruda bulunan ve akredite olmayan işletmeler için 100 bin lira mesleki sorumluluk sigortası veya asgari ödenmiş sermayesinin bulunması şartı aranacak.

Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler