Demokratik Kongo'daki siyasi kriz

Demokratik Kongo'daki siyasi kriz

Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğu Başkanı Tshisekedi:- "DKC halkı, Kabila'yı devlet başkanı olarak tanımamalı"

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) muhalefet liderlerinden Etienne Tshisekedi, halkı Devlet Başkanı Joseph Kabila'yı tanımamaya çağırdı.

Ulusal basında yer alan bir habere göre, muhalefetten Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğu Başkanı Tshisekedi, paylaştığı bir video kaydında, "DKC halkı, Kabila'yı devlet başkanı olarak tanımamalı. Uluslararası toplumu da mevcut hükümetle işbirliğini kesmeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Kabila'nın görev süresinin dün sona ermesine rağmen anayasayı ihlal ettiğini savunan Tshisekedi, Kabila'nın meşruiyetini kaybettiğini ve ülkenin başında olmaması gerektiğini dile getirdi.

- Muhalefet liderlerinden Diongo gözaltında

Öte yandan Kabila'nın danışmanlarından Barnabe Kikaya, muhalefet liderlerinden Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğu üyesi Frank Diongo'nun güvenlik güçlerince gözaltına alındığını duyurdu.

Kikaya, Diongo'nun özel korumalarının 3 askeri kaçırmakla suçlandığını söyledi. Bazı askeri kaynaklar ise Diongo'nun, intikam duygusu besleyebilecek askerlerin saldırısına karşı önlem amacıyla gözaltına alındığını iddia etti.

Topluluğa bağlı Jean Claude Mvuemba adlı bir başka muhalif de Diongo'nun gözaltına alınmasının muhalefet ile iktidar arasındaki anlaşmayı sekteye uğratabileceğine dikkati çekerek liderin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :