Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Ülkedeki BM İstikrar Misyonu, olası bir kargaşaya karşı başkentteki güvenlik önlemlerini artırdı

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) görevli BM İstikrar Misyonunun (MONUSCO) Sözcüsü Felix Prosper Basse, ülkedeki güvenlik tedbirlerini üst seviyeye çıkardıklarını bildirdi.

Basse, AA muhabirine açıklamasında, tartışmalı seçim sürecinin ardından son dönemde gerginliğin yaşandığı başkent Kinşasa'da sivilleri korumak amacıyla güvenlik önlemlerini artırdıklarını belirtti.

Ülkenin doğusundaki mavi bereli bazı birliklerin başkente sevk edildiğini dile getiren Basse, ayrıca askeri ikmal yaptıklarını ifade etti.

BM kaynakları, iktidar yanlıları ile muhalif gruplar arasında çıkabilecek çatışmalara karşı başkente, 300 mavi bereli asker ile polisin konuşlandırıldığını belirtti.

BM Genel Sekreterliğinin DKC Temsilcisi Maman Sidiku, bu ay başında yaptığı açıklamada, DKC'nin güvenlik krizi ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, MONUSCO'nun böyle bir durumda yetersiz kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

- Tartışmalı seçim süreci

DKC'de 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gidilmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemde.

Başkent Kinşasa'da geçen ay muhaliflerin çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'ta yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlemişti. Yerel kaynaklar, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini, muhalefet kaynakları 100'e yakın kişinin katledildiğini, BM ise 53 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesi için hükümetin, muhalefetin bir kısmı ve sivil toplum kuruluşlarıyla geçen ay başlattığı diyalog süreci, taraflarca imzalanan bir anlaşmayla salı günü sona ermişti. Bu anlaşma çerçevesinde halkın seçimler için Nisan 2018'de sandık başına gitmesine karar verilmişti.

ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliği ise ülkedeki gerilimin azalması için Kabila'nın devlet başkanlığına 3. kez aday olmayacağına yönelik açıklama yapmasının şart olduğunu savunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :