Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Evrakta sahtecilikle yargılanan muhalif Katumbi, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde muhalif Moise Katumbi, evrakta sahtecilik suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Lubumbashi Mahkemesi, Katumbi'ye, evrakta sahtecilik yaptığı gerekçesiyle 3 yıl hapis ve bir milyon dolar tazminat cezası verdi.

Katumbi'nin avukatlarından Barthelemy Mumba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, davanın sonuçlarıyla ilgili bilgilendirilmediklerini ve karara itiraz edeceklerini belirtti.

Muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubunun lideri Gabriel Kyungu Wa Kumwanza ise söz konusu iddiaların hükümet tarafından kurgulandığını ileri sürerek, "Hükümetin tavrı artık bizi ciddi bir şekilde rahatsız ediyor. Tedavi olmak için Katumbi'nin yurt dışına çıkmasına izin verildi. Arkasından iş çevirmelerine anlam veremiyorum" ifadelerini kullandı.

Savcılık önceki gün, "paralı asker görevlendirdiği" iddiasıyla yargılanmasına devam edilen Katumbi için, Alexandros Stupis adlı bir Yunan vatandaşına ait araziyi, "sahte evrakla üzerine geçirmeye çalıştığı" suçlamasıyla yeni bir iddianame hazırlandığını duyurmuştu. Açıklamada, Katumbi için 5 yıl hapis istendiği kaydedilmişti. Lubumbashi Mahkemesi'nin 8 gün içinde davayı karara bağlaması bekleniyordu.

Katumbi'nin danışmanı Salomon Kalonda ise iddiaları yalanlayarak, yargının Katumbi'ye karşı etki altında bırakılmaya çalışıldığını öne sürmüştü.

- Katumbi, devletin iç ve dış güvenliğini tehdit etmekle de suçlanmıştı

Adalet Bakanı Alexis Thambwe Mwamba geçen ay, muhalefetin nisanda düzenlediği gösteride bir Amerikan vatandaşının tutuklandığını ve Katumbi'nin Amerikalı paralı askerlerle çalıştığı yönünde ifade verdiğini aktarmıştı. Ardından Katumbi, Kinşasa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, devletin iç ve dış güvenliğini tehdit etmekle suçlanmıştı.

Ülkede kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan devlet başkanı seçiminde aday olacağını açıklayan Katumbi, yargılanmaktan korkmadığını dile getirmişti.

İlk kez 9 Mayıs'ta yargılanmaya başlanan ve şimdiye kadar 3 kez hakim karşısına çıkan Katumbi'nin, tedavi olmak için 20 Mayıs'ta Londra'ya gitmesine izin verilmişti. Hükümetin, Katumbi'nin başarısını engellemeye çalıştığını iddia eden binlerce kişi de liderlerine atfedilen suçlamaları protesto amacıyla gösteriler düzenlemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler