Demokratik Kongo'da tartışmalı seçim süreci

Demokratik Kongo'da tartışmalı seçim süreci

İktidar partisi Genel Sekreteri Sakanyi: "Ülkede bu yıl içinde devlet başkanı seçimi düzenlenmeyecek"

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde iktidardaki Kalkınma ve Demokrasi İçin Halk Partisi (PPRD) Genel Sekreteri Henry Mova Sakanyi, devlet başkanı seçiminin bu yıl düzenlenmeyeceğini belirtti.

Sakanyi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki mevcut gündem ve teknik sorunlar nedeniyle seçimin ertelendiğini, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın da seçime kadar görevine devam edeceğini bildirdi.

Seçimin önündeki engellerin kaldırılabilmesi için muhalefeti diyaloğa çağırdıklarını ancak davete olumlu yanıt alamadıklarını hatırlatan Sakanyi, iktidarda kalmaya devam edeceklerini ve iktidara zorla gelmek isteyenlere engel olacaklarını dile getirdi. Sakanyi, Kabila'nın görevine devam etmesi için gerekirse referanduma gidebileceklerini söyledi.

Muhalefetten Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik (UDPS) Partisinin Dış İlişkiler Sorumlusu Felix Tshisekedi ise Sakanyi'nin açıklamasının tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, bu açıklamaların diktatörlüğe zemin hazırlayabileceği uyarısında bulundu.

Halkın, diktatörlük girişimlerine boyun eğmeyeceğini belirten Tshisekedi, seçimler bu yıl düzenlenmezse ülkede kaos çıkacağını ve muhalefetin bu durum karşısında sessiz kalmayacağını ifade etti.

Öte yandan siyasi kaynaklara göre, muhalefet liderleri, siyasi krize karşı beraber hareket edebilmek amacıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelmeyi planlıyor.

- Mali sorunlar gerekçe gösteriliyor

Demokratik Kongoluların bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Ayrıca iktidarın, seçimleri ertelemeyi sağlayacak yasa tasarısı hazırlanmasını gündeme getirmesi de ocak ayında gerilime yol açmıştı.

Diğer yandan Anayasa Mahkemesi geçen ay, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini duyurmuş ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. BM verilerine göre, güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan çatışmalarda iki kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler