Demokratik Kongo'da çatışma

Demokratik Kongo'da çatışma

Ülkenin doğusunda Ugandalı ayrılıkçılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 5 sivil öldü

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ugandalı ayrılıkçılar ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmada 5 sivil yaşamını yitirdi.

Sivil toplum kuruluşu İnsan Haklarına Saygı Anlaşması Koordinatörü Jean Paul Ngahangondi, ülkenin doğusunda Beni bölgesinde güvenlik güçleri ile Demokratik İttifak Güçleri'ne (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçılar arasında çatışma çıktığını açıkladı.

Ngahangondi, çatışma sırasında 2'si kadın 5 sivilin, tarafların açtığı ateş arasında kalarak öldüğünü belirtti.

Beni bölgesi, Ekim 2014'ten bu yana özellikle sivilleri hedef alan Ugandalı ayrılıkçıların saldırılarına sahne oluyor.

BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) ile ordunun, ayrılıkçıları yok etmek üzere düzenlediği ortak operasyonlar devam etse de ADF-Nalu'nun sivillere, mavi berelilere ve askerlere yönelik saldırıları sürüyor.

Uganda'da 1986'dan bu yana iktidarda bulunan Yoveri Museveni rejimine karşı kurulan ADF-Nalu, BM'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Ülkede insan haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, son iki yıl içinde ayrılıkçıların saldırılarında binden fazla kişi öldü. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise aralıkta, Ekim 2014'ten bu yana 600'den fazla kişinin ADF-Nalu'nun saldırılarında yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler