Dedelerinin izini sürmek için Güney Afrika'dan Türkiye'ye geldiler

Dedelerinin izini sürmek için Güney Afrika'dan Türkiye'ye geldiler

Osmanlı döneminde Güney Afrika'ya gönderilen din alimi Ebubekir Efendi'nin izini sürmek için Ankara'dan Doğu Ekspresi'yle Erzurum'a doğru yola çıkan Washila Muhammed ve eşi, yaşadıkları heyecanı tren garında AA muhabiriyle paylaştı- Ebubekir Efendi'nin to

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Osmanlı İmparatorluğu döneminde Güney Afrika'ya gönderilen din alimi Ebubekir Efendi'nin torunları, dedelerinin izini sürmek için Türkiye'den binlerce kilometre uzakta yaşadıkları Cape Town'dan Erzurum'a doğru yola çıktı.

Sultan Abdülaziz Han döneminde Güney Afrika'da yaşayan Müslümanlar arasındaki ihtilafları çözmek ve onlara İslami ilimleri öğretmek amacıyla görevlendirilen Ebubekir Efendi'nin bugün hala Cape Town'da yaşayan torunları, uzun yıllar geçmesine rağmen dedelerinin yaşadığı toprakları görme umuduyla Türkiye'ye geldi.

Yaşadığı şehir Erzurum'dan Afrika'ya yola çıkan ve yaklaşık 17 yıl burada görev yaptıktan sonra Cape Town'da vefat eden Ebubekir Efendi'nin torunlarından Washila Muhammed ve eşi Gamat Allie, dedelerinin memleketi Erzurum'a doğru yola çıkmadan önce yaşadıkları heyecanı Ankara Tren Garı'nda AA muhabiriyle paylaştı.

Türkiye'ye ilk defa geldiklerini belirten Muhammed, "Türkiye'de bulunduğumuz ve özellikle Erzurum'a gideceğimiz için çok mutluyuz. Çok karmaşık duygular içindeyim. Büyük büyükbabam Ebubekir Efendi, yaklaşık 160 yıl önce İslam dinini öğretmek için Erzurum'dan Cape Town'a geldi ve bir daha da geri dönmedi. Güney Afrika'da birçok kişiye ders verdi, eğitti. Arkasında büyük bir miras bıraktı." dedi.

Ebubekir Efendi'nin Güney Afrika'da bıraktığı izleri anlatırken duygulu anlar yaşayan ve zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Muhammed, Ankara'dan Erzurum'a özellikle Doğu Ekspresi treniyle gitmeyi tercih ettiklerini ve oldukça heyecanlı olduklarını vurguladı. Muhammed, "Erzurum'a özellikle trenle gitmeyi tercih ettim çünkü ülkeyi ve halkı görerek, gözlemleyerek gitmek istiyorum. Bu ülkenin halkı, benim büyük büyükbabamın da içinden geldiği halk. Bu duyguyu hissetmek istedim. İnşallah keyifli bir yolculuk olacak." şeklinde konuştu.

Muhammed, "Erzurum'a gitmek benim için oldukça karışık duyguları barındırıyor. Çok mutluyum fakat aynı zamanda oldukça hüzünlüyüm çünkü Erzurum, Ebubekir Efendi'nin daha önce yaşadığı topraklar. Biz daha önce Erzurum hakkında çok şey duyduk, Erzurum ve Türkiye'nin hikayeleriyle büyüdük." ifadelerini kullandı.

Erzurum halkının Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'yi bugün hala hatırlıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Muhammed, "Güney Afrika'da yaşayan kız kardeşim, kız kardeşimin eşi, kuzenim, eşim ve ben Erzurum'da buluşacağız. Büyük büyükbabam Ebubekir Efendi'nin Cape Town'a gelmeden önce yaşadığı toprakları ziyaret edeceğimiz için çok heyecanlıyız." diye konuştu.

Eşi ve kendisinin trenle, Güney Afrika'da ikamet eden diğer akrabalarının da İstanbul'dan uçakla Erzurum'a geleceklerini ve burada 3 gün kalacaklarını anlatan Muhammed, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile görüşeceklerini de kaydetti. Erzurum'un ardından İstanbul'a gideceklerini söyleyen Muhammed, "İstanbul'da 8 gün kalacağız. Bu kısa sürenin İstanbul'u gezmek için yeterli olmadığını biliyorum. İnşallah seneye bütün aile, çocuklar ve torunlarla hep beraber gelmeyi planlıyoruz." dedi.

Muhammed, birkaç yıl önce Cape Town'a giderek Ebubekir Efendi hakkında ciddi araştırmalar ortaya koyan Osmanlı-Afrika ilişkileri uzmanı Halim Gençoğlu'na da teşekkürlerini iletti ve şu ifadeleri kullandı:

"O büyük bir tutkuyla çalışarak daha önce büyük büyükbabam hakkında bilmediğimiz birçok şeyi gün yüzüne çıkardı. Biz ona yaptığı harika işler için minnettarız. Kendisi Güney Afrika'da çok değerli araştırmalar yapmaya devam ediyor ve Ebubekir Efendi müzesini açmak için oldukça çaba sarf ediyor. Halim Gençoğlu'nun Cape Town'da bu müzeyi açabilmesi için Türk halkının ve hükümetinin desteğini bekliyoruz, böylelikle elimizdeki doğru bilgileri Güney Afrika ve Türk halkına, gelecek nesillere aktarabiliriz."

Allie Muhammed de "Cape Town halkı, bugün bile Ebubekir Efendi'nin torunlarından birini yolda görür görmez 'Efendi' diye seslenir. Osmanlı torunu olduğu hemen fark edilir." dedi.

Muhammed, Ebubekir Efendi'nin hem Türkiye hem de Güney Afrika'da gün geçtikçe daha çok tanındığını işaret ederek "Cape Town'a gelen çok sayıda Türk, artık Ebubekir Efendi'nin mezarını ziyaret etmeden şehirden ayrılmıyor." diye konuştu.

- Ümit Burnu'ndaki Osmanlı mirası "Ebubekir Efendi"

Sultan Abdülaziz Han döneminde Ümit Burnu’na İslami ilimleri öğretmek, Müslümanlar arasındaki dini ve içtimai ihtilafları çözmek için gönderilen Osmanlı alimi Ebubekir Efendi, 1863'te Cape Town'a gitti ve yaklaşık 17 yıl Güney Afrika'da görev yaptı.

Müslümanlar arasında doğru bir İslami anlayışın yayılması için yıllarca mücadele veren Ebubekir Efendi, 29 Ağustos 1880'de arkasında pek çok cami ve okulun yanı sıra kültürel miras bırakarak Cape Town’da hayatını kaybetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :