Dedelerinin husumeti dert oldu

Dedelerinin husumeti dert oldu

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde bir asır önce iki köy arasında yaşanan husumet nedeniyle 30 kilometre uzaklıktaki köye bağlanan Çermik mezrasının sakinleri, birçok zorlukla mücadele ediyor

AĞRI (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Taşlıçay ilçesinde asırlık husumet nedeniyle bir kilometre uzaklıktaki köy yerine 30 kilometre uzaklıktaki köye bağlanan Çermik mezrasının sakinleri, mezralarının köye çevrilmesini istiyor.

Çermik mezrası, yıllar önce yaşanan yaralama olayının yol açtığı husumet nedeniyle kendilerine yakın olan Aşağı Esen köyü yerine aralarında 4 köy bulunan Çöğürlü köyüne bağlandı.

Mezra sakinleri bağlı oldukları köye gitmek için sırasıyla Aşağı Esen, Yukarı Esen, Aras ve Boyuncak köylerini geçmeleri gerekiyor.

Mezra sakinlerinden Mikail Karabat, yaptığı açıklamada, yaşadıkları sıkıntıların sona ermesi için 200 nüfuslu mezranın köyü dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

1900'lü yıllarda yaşanan husumet nedeniyle hala sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Karabat, şöyle dedi:

"Bizim köy ile Aşağı Esen köyü arasında bir husumet yaşanmış. O günden sonra iki taraf arasında hep bir cereyan olmuş. Uzun yıllar boyunca öğrencilerimiz o köy okulunda eğitim gördü fakat bir süre sonra geçmişten gelen husumet nedeniyle yeni olaylar yaşandı. Şimdi biz ortada kaldık. Mezramızdan 30 kilometre uzaklıktaki bir köye bağlıyız, köyümüzde bir okul yok ve öğrencilerimiz 20 kilometre uzaklıktaki Taşlıçay'da eğitim görüyor."

İsa Yıldırım da o zaman yaşanan bir yaralama olayı nedeniyle bugün mağdur durumda olduklarını anlatarak, mezranın camisini bile kendi imkanlarıyla yaptıklarını kaydetti.

Öte yandan mezradaki 55 öğrenci de Aşağı Esen köyüne gidemediklerinden taşımalı eğitimle ilçe merkezinde eğitim görüyor. Birçok aile, eğitim yaşına gelmiş çocuklarının uzakta okumasından tedirgin oldukları için okula göndermek istemiyor.

70 seçmenli Çermik mezrası sakinleri yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım sağlanamadığından 30 Mart'taki yerel seçimlerde de sandığa gidememişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı