Davutoğlu'ndan Kudüs açıklaması

Davutoğlu'ndan Kudüs açıklaması

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Davutoğlu:"Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatını acilen toplantıya çağırması çok doğru ve kararlı bir adımdır. Ümit ederiz, İslam dünyası liderleri bu çağrıya hakkıyla cevap verir."

 Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatını acilen toplantıya çağırması çok doğru ve kararlı bir adımdır. Ümit ederiz, İslam dünyası liderleri bu çağrıya İstanbul'da hep beraber hakkıyla, gür bir sesle cevap verirler, Kudüs'e yapılan bu saldırı sadece kınanmakla kalınmaz, bir takım yaptırımlarla da desteklenir." dedi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Karaman'a gelen Davutoğlu cuma namazını Aktekke Camisi'nde kıldı. Namaz çıkışı gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, bugünün İslam dünyasında ve Mescid-i Aksa'da hem hüzün günü, hem kararlılık günü olduğunu belirtti.

Davutoğlu, Kudüs'ün Müslümanlara Hazreti Süleyman, Musa, Muhammed, Halife Ömer, Osmanlı Padişahları Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdülhamid'in emaneti olduğunu bildirdie. Kudüs'ün, Trump'ın aldığı son kararla İsrail'in başkenti ilan edilmek gibi bir emrivaki ile karşı karşıya bırakıldığını vurgulayan Davutoğlu, "Bugün kararlılık günüdür. Çünkü bütün İslam dünyasında cuma namazı sonrasında hep beraber Kudüs'ün geçmişte olduğu gibi gelecekte de İslam medeniyetinin en önemli manevi merkezlerinden bir olacağı konusunda bir kararlılık gösterilmektedir." dedi.

- "Bu İslam dünyasının izzetine, onuruna yapılan bir saldırıdır"

İsrail'in Kudüs'te ezanı yasakladığını anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Maalesef bütün bu yaşananlar karşısında İslam dünyası gerektiği ölçüde tepki vermeyince, Trump İslam dünyasındaki bölünmüşlüğü de fırsat bilerek böyle bir karar aldı. Bu İslam dünyasının izzetine, onuruna yapılan bir saldırıdır. Bu anlamda İslam dünyası tek bir vücut, tek bir yürek, tek bir ses olarak omuz omuza durmak zorundadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatını acilen toplantıya çağırması çok doğru ve kararlı bir adımdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatını acilen toplantıya çağırması çok doğru ve kararlı bir adımdır. Ümit ederiz, İslam dünyası liderleri bu çağrıya İstanbul'da hep beraber hakkıyla, gür bir sesle cevap verirler, Kudüs'e yapılan bu saldırı sadece kınanmakla kalınmaz, bir takım yaptırımlarla da desteklenir."

- "Kudüs'süz bir barış, Kudüs'süz bir Filistin, Kudüs'süz bir İslam dünyası düşünülemez"

Bu karara sadece Müslümanların değil Hristiyanların da makul Yahudilerin de tavır koymalarını isteyen Davutoğlu, bu konunun bir insanlık meselesi olduğunu belirtti.

Bu meselenin nihayi hedefinin de Kudüs'ün bütün dinlerce kutsal olan mekanlarının korunması olduğuna değinen Davutoğlu, "Bir taraftan Kudüs'te emrivaki yapıp, daha sonra da 'Filistin'de barış getireceğiz' iddiasında bulunmak aldatmacadan ibarettir. Kudüs'süz bir barış, Kudüs'süz bir Filistin, Kudüs'süz bir İslam dünyası düşünülemez. Nice zulümler gördü Kudüs. İnşallah Allah Kudüs'ün özgür olduğu günleri hep beraber görmeyi nasip eder." ifadesini kullandı.

Davutoğlu, daha sonra 15 Temmuz Aktekke Demokrasi Meydanı'nda Karaman Sivil toplum Örgütleri tarafından organize edilen eyleme katıldı. Burada vatandaşlara hitap eden Davutoğlu, tüm İslam dünyasını birlik ve beraberliğe davet etti.

STK'lar adına konuşan Memur Sen İl Temsilcisi Yunus Özdemir de Karaman olarak Kudüs için tek vücut, tek yürek olduklarını belirterek, Trump'ın aldığı bu karardan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :