Davutoğlu-Çipras ortak basın toplantısı

Davutoğlu-Çipras ortak basın toplantısı

Yunanistan Başbakanı Çipras: (1)- "İşbirliğimiz Avrupa'daki bütün dengeleri değiştirebilir, bunu değerlendirmemiz lazım"- "Göçmen akını, Ege'de meydana gelen insanlık krizleri, terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor bölgemizde. Bu tehditlere kar

ANKARA (AA) - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile Yunanistan arasında yapılacak işbirliğinin Avrupa'daki bütün dengeleri değiştirebileceğini ve bunu değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çipras, Davutoğlu'na Türkiye'ye davetinden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye ve Yunanistan'da önceki dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin kendisinin bu davete icabet etmesine imkan vermediğini söyleyen Çipras, bu ziyaretinin bölgeyi ve tüm dünyayı ilgilendiren gelişmelerin olduğu kritik bir anda gerçekleştiğini söyledi.

Ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni ve ümit veren bir çerçeveyi sembolize ettiğini dile getiren Çipras, "İşbirliğimiz Avrupa'daki bütün dengeleri değiştirebilir, bunu değerlendirmemiz lazım" diye konuştu.

- İşbirliği yapmamız lazım

İki ülke arasında sorunlar da olduğuna vurgu yapan Çipras, dün Türkiye ile Yunanistan arasında dün oynanan dostluk maçına atfen, zaman öldürmek için yapılan yan paslar yerine her zaman atak oynanan futboldan yana olduğunu ifade ederek, "Göçmen akını, Ege'de meydana gelen insanlık krizleri, terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor bölgemizde. Bu tehditlere karşı koyabilmek amacıyla işbirliği yapmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda Suriye'deki çatışmalardan kaynaklanan insan akınından dolayı çok büyük bir yükün altına girdiğini de hatırlatan Çipras, buna çözüm bulmak amacıyla bir yöntem belirlemek gerektiğini kaydetti.

Bu krizin sadece Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın sorunu olmadığını ifade eden Çipras, sözlerini şöyle dürdürdü:

"Yunanistan son 8 ayda büyük miktarlarda mülteci akınlarına maruz kaldı. Tabi bu kişilerin nihai hedefi Yunanistan'da kalmak değil, aynı zamanda Avrupa'ya da gitmekti. Türkiye misafirperverlik çerçevesinde 2,5 milyondan fazla göçmen ağırlıyor. Yunanistan'a 650 bin civarında göçmen geldi. Halkımız bu kişileri büyük bir misafirperverlikle karşıladı. Bu konuda elbette atılması gereken daha fazla adım var. Karşılıklı anlayış ve işbirliği lazım.

İnsan tacirleriyle baş edebilmemiz için de ortak mücadele lazım. Çünkü bunlar insanlığa karşı bir tehlike, hakarettir. Çünkü insanların hayatını tehlikeye atmakta hiç tereddüt etmiyorlar. Buradaki ilk yükümlülüğümüzün Ege'deki bu insanlık dramının sonlandırılması yönünde olması gerekiyor. Bu bizim insanlık sorumluluğumuz ve biz buna cevap vermek zorundayız. Bu kriz uluslararasıdır ve hiçbir ülke bunun için tek başına mücadele edemez. Bu nedenle, somut bir eylem planı çerçevesinde Avrupa ve Türkiye'nin işbirliği planı oluşturulması gerekiyor. Türkiye içinden geçerek kıyılara gelinceye kadar bunların engellenmesi ve göçmenlerin üçüncü ülkelere yasal bir şekilde yerleştirilmesi amacıyla bu işbirliğinin yapılması gerekiyor. Nihai bir sonuca ulaşılması için bu yöndeki çabalarımızın artırılması gerekiyor."

- Türkiye ile işbirliği kararı 

Avrupa'nın da bu konuda sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirten Başbakan Çipras, "göçmenlere illegal bir şekilde göç yollarını kullanmalarının ortadan kaldırılması amacıyla onlara yasal bir yerleşim teminatı verilmesi gerektiğine" dikkat çekti.

Bu konuda, Türkiye ile işbirliği ve ikili ilişkiler çerçevesinde dışişleri bakanlıkları ve kamu düzeni ve göç konularında ilgili kurumlar arasında acilen bir işbirliğinin başlatılmasına karar verdiklerini dile getiren Çipras, bugün Yunan Sahil Güvenlik Komutanının, Türk mevkidaşıyla aralarındaki iletişimin artırılması amacıyla somut önlemlerin alınması noktasında mutabakata varıldığını kaydetti. 

Davutoğlu ile görüşmeleri hakkında da bilgi veren Çipras, mevkidaşı ile Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki geri kabul anlaşmasının detaylarını değerlendirdiklerini söyledi. Mülteci akınlarının gerçek bir şekilde önüne geçmek için çözüm yollarını birlikte araştırdıklarına ve ayrıca iki ülke arasında uzun yıllardır var olan sorunları da konuştuklarına işaret eden Çipras, "Ahmet'in (Davutoğlu) ve bizim ülkelerimizde tekrar seçilmiş olmamız önümüzdeki 4 yıl boyunca ortaklaşa bir plan yapma imkanını bize sağlıyor. Bu nedenle bir an önce hareket etme kararı aldık. Bu konuda geç kalmamamız ve adımlarımızı rahat atmamamız gerekiyor" dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı