Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu

Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Cumhurbaşkanlığı sisteminin özü, yönetimin doğrudan millete veriliyor olmasıdır. İşin aslı budur. Yürütme görevini ifa edecek olan cumhurbaşkanı, gücünü aldığı millete karşı sorumlu olacağı için attığı her adımda gözü kamuoyun

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı sisteminin özü, yönetimin doğrudan millete veriliyor olmasıdır. İşin aslı budur. Yürütme görevini ifa edecek olan cumhurbaşkanı, gücünü aldığı millete karşı sorumlu olacağı için attığı her adımda gözü kamuoyunun üzerinde olmak zorundadır. Utanmadan sıkılmadan ne diyorlar? 'Parlamento yok edilecek, parlamento olmayacak, yasama organı olmayacak.' Böyle bir saçmalık olur mu?" dedi.

Erdoğan, SETA tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu"nda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine doğru ilk adımları zaten attığını, başarıyla da neticelendirdiğini dile getirerek, 2007'deki anayasa değişikliğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu işleri az çok bilen herkes, cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesiyle nisan ayı ortasında oylayacağımız anayasa değişikliğiyle getirilen sistemin zaten işlemeye başladığını kabul edecektir. Hatta daha da ileri giderek, Türkiye'nin 2014 Ağustosu'ndan beri her ikisi de meşruiyetini doğrudan milletten alan çifte başlı bir sistemle yönetildiğinin de görülmesi lazım. Şayet bu süreçte sorun yaşanmadıysa, sebebi sistemin doğru işliyor olması değil, şahsımla veya Başbakanlarımızla birlikte uyumlu olmamızdan kaynaklanıyor, sistemden değil. Dolayısıyla Anayasa değişikliğiyle konuyu şahsileştirmiyor, tam tersine 2 yılı aşkın süredir şahsi inisiyatiflerle yürüyen yönetimi, bir sisteme bağlıyoruz. Ülkemizde her şeye karşı çıkmayı muhalefet yapmak sanan bir anlayış sebebiyle maalesef bu konuları asıl düzleminde müzakere edemiyoruz."

Anayasa değişikliğinin ayrıntılarının sempozyum boyunca enine boyuna tartışılacağını, her biri kendi alanında birikim sahibi aydınların meseleyi tüm yönleriyle ele alacağını kaydeden Erdoğan, SETA'nın hazırladığı, Türkiye'de ve dünyada cumhurbaşkanlığı sisteminin işleyişinin de yer aldığı kitapların katılımcılara verileceğini bildirdi.

Erdoğan, ruh olmayınca bedenin ceset olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu konuda da milletimize işin ruhunu, özünü, esasını anlatmazsak, tek başına anayasa değişikliği hükümleri kuru hukuki ifadelerden ibaret kalır. İşte bu anlayışla halkoylaması tarihine kadar, 16 Nisan'a kadar cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemine 'evet' diyenler olarak, ülkemizi karış karış gezip, tüm iletişim imkanlarını kullanıp yeni sistemi anlatmalıyız. Dün Aksaray'da tabii ki 'Evet' dedik. Niye? Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet için 'Evet'... Bundan daha başkası olabilir mi? 80 milyon tek millet... Bunun için 'evet'. Şehidimizin kanıyla rengini almış, bağımsızlığını hilalle taçlandırmış ve her yıldızın bir şehidi ifade ettiği bayrağımız... Ona 'evet'. 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' 780 bin kilometrekare tek vatan... Onun için 'evet'. Tek devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti... Onun için 'evet'. İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Şu anda cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıktıklarını ifade edenlerin de işin ruhunu öğrendiklerinde fikirlerini değiştireceklerine inanıyorum. Ama biz bir şeyi daha biliyoruz. Bugün 'hayır' diyenler, neye hayır dediklerinin farkında mı? Bakınız, kim 'hayır' diyor? PKK, 'hayır' diyor. Kim 'hayır' diyor? Kandil, 'hayır' diyor. Kim 'hayır' diyor? Bu ülkeyi bölmek, parçalamak isteyenler 'hayır' diyor. Kim 'hayır' diyor. Bayrağımıza karşı çıkanlar 'hayır' diyor. Kim 'hayır' diyor? Ne yazık ki bu ülkede, milli ve yerli olanlara karşı çıkanlar 'hayır' diyor. Şimdi bunlarla beraber ana muhalefet de hareket ediyor mu? Ediyor. Temenni ederim ki 16 Nisan'a kadar onlar da kendilerini iyice check ederler."

- "Gensoru, parlamentoyu, hükümetleri çalıştırmama mekanizmasıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, değişim ve dönüşümün sıradan bir olay olmayacağını vurgulayarak, "Cumhurbaşkanlığı sisteminin özü, yönetimin doğrudan millete veriliyor olmasıdır. İşin aslı budur. Yürütme görevini ifa edecek olan cumhurbaşkanı, gücünü aldığı millete karşı sorumlu olacağı için attığı her adımda gözü kamuoyunun üzerinde olmak zorundadır. Utanmadan sıkılmadan ne diyorlar? 'Parlamento yok edilecek, parlamento olmayacak, yasama organı olmayacak.' Böyle bir saçmalık olur mu? Bunu kim, nerede, hangi kayda kuyda böyle bir şey bağlanmış? Böyle bir şey var mı? Yok. Ama tabii yalan ve yalanla yürümek... Anlayış bu." ifadelerini kullandı.

Her şeyin açık ve net olduğunu vurgulayan Erdoğan, bugün başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelerden biri olan ABD'de yasama organı olduğuna değinerek, "Onlar çift kamaralı, bizimki çift kamaralı olmayacak, tek kamaralı olacak. Olay bu. Biz ne dedik, bizimki Türk tipi bir cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Aynısı olmak durumunda değiliz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanı yani başkanın, yürütmeyi temsil edeceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Kabinesini kuracak, yeri geldiğinde görevden alacak, atamasını yapacak. Ama hesabını da kime verecek? Millete verecek. Bazıları diyor ki rahatsız olmuşlar bundan 'Gensoru kalkıyor.' Hayırlı olsun. Çünkü bu gensorudan bu ülkede hükümetler çok çekti. Biz de çok çektik. Gensoru mekanizması parlamentoyu, hükümetleri çalıştırmama mekanizmasıdır. Bu engeli ortadan kaldırmak suretiyle şu anda hızla yürüyen bir yürütmeyi göreceksiniz. İnşallah bunu başaracağız, bu çok önemli. Asıl gensoru mekanizması nerede çalışacak? 5 senede bir, milletin karşısında çalışacak. Bundan daha güzel gensoru olur mu? Sen yanlış mı yaptın, iyi mi çalışmadın? Millet ne yapar? Hesabı sorar. 'Hadi arkadaş sen bu işi yürütemedin, seni artık kenara koyuyoruz, yeni bir ekibi de yeni bir şahsı da yürütmenin başına getiriyoruz. Bazıları, maalesef vicdanı sızlayanlar oluyor. Parlamentonun içindeki üyeler herhalde vicdanının sesini duyarak 339'u verdiler. Onlarda vicdan yok da sizde mi vicdan var? Kusura bakmasınlar. Onlar adil değil de sizler mi adilsiniz? Kusura bakmayın. Oradaki tüm parlamenterler milletin vekilidir ve kararlarını vermişlerdir ve bu kararla da yetinmemişler 16 Nisan'da 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletin ve millet beşer planında kararını verecek' demişlerdir."

(Sürecek)

Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :