Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO zirvesi sonrası önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğine giden sürecinin 7 maddelik yol haritasını Türkiye'ye sunmasıyla başlayacağını söyledi. Erdoğan, “Dünya genelinde 2 milyar Müslümanı ilgilendiren nefret suçlarına izin verilmemelidir” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğine giden sürecinin 7 maddelik yol haritasını Türkiye'ye sunmasıyla başlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vilnius'taki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 6 Şubat depreminde sergiledikleri dayanışma için tüm ülkelere teşekkür ederek "Bize destek veren herkesi minnetle yad edeceğiz" dedi. Türkiye olarak Ukrayna-Rusya savaşının sona ermesi için yoğun çaba harcadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umudunu yeniden yeşertmek istiyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, iki tarafla yaptıkları görüşmeler neticesinde Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın bugüne kadar uzatıldığını, günümüz itibarıyla 33 milyon ton tahılın dünya pazarlarına ulaştırıldığını söyledi. Anlaşmanın 17 Temmuz'da dolacağını hatırlatan Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin anlaşmanın uzatılmasından yana olduğunu, Rusya'nın ise bazı isteklerinin olduğunu, bunlar üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Erdoğan, Ağustos ayında da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini aktardı. Tarafların Türkiye'nin arabulucu olmasını kabul etmeleri durumunda bu görevi memnuniyetle yerine getirmeye hazır olduklarını dile getiren Erdoğan, "Şu anda hem Rusya ile hem Ukrayna ile görüşebilen liderlerden birisi biziz, ancak şu ana kadar böyle bir teklif gelmiş değil" dedi.



“TERÖRE 40 BİN VATANDAŞIMIZ KURBAN OLDU”
Erdoğan, bazı ülkelerin terör örgütlerine verdikleri desteğe ilişkin "Son yıllarda yaşadığımız onca acıya rağmen halen teröre destek verilmesini konuşuyor olmak düşündürücüdür. Müttefiklerimize terör örgütleri arasında ayrımcılık yapmayın, İslam düşmanları ile mücadele edin demeyi artık kendimize zül sayıyoruz" dedi.

Şimdiye kadar aralarında öğretmenlerin, evine ekmek götürmeye çalışan masum insanların, kadın ve çocukların da olduğu 40 bin vatandaşı teröre kurban verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelenin Türkiye'nin kırmızı çizgisi olduğunu ifade etti. İsveç'in NATO üyeliğine de değinen Erdoğan, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını daima desteklemiş bir ülke olduğunu, şimdiye kadar hiçbir ülkenin İttifak'a girmesine karşı çıkmadığını ifade etti. İsveç'in terörle mücadele konusunda Türkiye'ye yol haritası sunacağını, Türkiye'yi AB üyelik sürecinde destekleyeceğini, Türkiye'ye uygulanan silah ambargolarının kaldırılması için aktif destek vereceğini belirten Erdoğan, Kur'an yakılması olayına da değindi.



“DÜNYA GENELİNDE 2 MİLYAR MÜSLÜMANI İLGİLENDİREN NEFRET SUÇLARINA İZİN VERİLMEMELİDİR”
Erdoğan, "Mukaddes kitabımızın yakılması karşısında İsveç hükümetinin saldırıyı tasvip etmediği beyanlarını not ettik. Dünya genelinde 2 milyar Müslümanı ilgilendiren nefret suçlarına izin verilmemelidir. İnsanların kutsallarına saldırmak fikir özgürlüğü değildir, barbarlıktır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye sınırları içinde ve dışında PKK, FETÖ, YPG-PYD terör örgütlerine vurulan askeri, siyasi, diplomatik her darbenin de Türkiye için kazanım olduğunu dile getirdi. Erdoğan, 2 gün süren NATO zirvesinin Türkiye açısından gerek terörizmle mücadele, gerek AB üyelik sürecinin hızlandırılması, gerek Türkiye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda yeni başlangıçlara, kritik kararlara vesile olduğunu dile getirdi.



“İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNE GİDEN SÜRECİ, 7 MADDELİK YOL HARİTASINI TÜRKİYE'YE SUNMASIYLA BAŞLAYACAK”
İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanması sürecinin nasıl işleyeceği sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in 7 maddelik taslak bir yol haritası hazırladığını, İsveç makamlarının söz konusu haritayı sunmalarının ardından konunun TBMM'de görüşüleceğini dile getirdi. Meclis'in yeni yasama yılında sırasıyla birçok uluslararası sözleşmeyi, yasa önerilerini ele alması gerektiğini, İsveç'in üyeliğinin ise mümkün olan en hızlı şekilde görüşüldükten sonra kendi onayına sunulacağını ifade eden Erdoğan, bu sürecin bir an önce bitmesini istediğini, konunun yakın takipçisi olacağını belirtti. NATO Zirvesi esnasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve diğer AB üyesi ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye'ye vize serbestisi, gümrüklerle ilgili güncelleme konusunda kendilerinden olumlu yaklaşım beklediklerini aktaran Erdoğan, yarın Brüksel'de yapılacak görüşmelerde bu konuların da ele alınmasını beklediğini söyledi.

“F16 SAVAŞ UÇAKLARI KONUSUNDA HER ZAMANKİNDEN DAHA UMUTLUYUM”
ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmede F16 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslim edilmesi konusunu konuştuklarını da belirten Erdoğan, "Sayın Başkan'ın özellikle bize ifade ettiği konu, onlarda da Kongre'nin bağlayıcı olduğu. Elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti. Gerek Sayın Başkan, gerekse ABD Dışişleri Bakanı konunun takipçisi olacaklarını söylediler, her zamankinden daha umutluyum" şeklinde konuştu.



“TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ, HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA BİR SIKINTISI YOK”
Bir gazetecinin "AB'ye girmek istiyorsunuz ancak özellikle hak ve özgürlükler konusunda reformlar yapacak mısınız?" sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan "Görüyorum ki siz Türkiye'yi tanımıyorsunuz. Türkiye'nin demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı yok. Dünyada yüzde 90'a yakın katılımla seçim yapıldığı kaç ülke var? Biz de son seçim yüzde 88 katılımla yapıldı ve ben oradan seçildim. Hak ve özgürlükler konusunda eksik olan hiçbir şey yok. Terör örgütü her yerde istediğini yapıyor, istediği gibi at koşturuyor. Bunlara karşı devlet, devlet olmanın gereğini yapacaktır" şeklinde konuştu.



SAVUNMA SANAYİSİNDE TÜRKİYE-İSPANYA İŞBİRLİĞİ
Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmesi de sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Erdoğan'ın hedefi düşman kazanmak değil, dostları attırmak, bugünkü görüşme bu temelde yeni bir görüşme oldu" dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile görüşmesine de değinen Erdoğan, Türkiye'nin İspanya ile savunma sanayinde önemli işbirliği olduğunu, uçak gemisini birlikte yaptıklarını, ikincisi bir gemi daha inşa etme durumları olduğunu, Airbuslarla ilgili bir takım adımlar atabileceklerini aktardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.