Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kriz üreten küresel sisteme mesaj! Türk Devletleri Teşkilatı yeni merkez olacak

Başkan Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Küresel sistemin artık krizlere çözüm üretemediğine işaret eden Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın yeni bir sinerji merkezi olacağını vurguladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnsanlığın karşılaştığı yeni meydan okumalar ve çözüm üretemeyen küresel sistemin yeni krizlere sebep olduğuna işaret ederek, “Tarihi, kültürel ve hakkaniyetli kurumsal yapılardan yoksun birlikteliklerin tıkandığı süreçte Türk Devletleri Teşkilatı, yeni bir ses, yeni bir sinerji merkezi haline gelmektedir. Mevcut ve gelecekte karşılaşılabilecek sınamalar karşısında mukavemetimizi artırmalıyız. Bunun için Türk Devleri Teşkilatının imkan ve kabiliyetlerini güçlendirmeliyiz. Türk Yatırım Fonu'nun, Türk dünyasında ekonomik bütünleşmeye katkı sağlayacağına inanıyorum. Fona, İstanbul ev sahipliği yapacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nin ardından önemli açıklamalarda bulundu,

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi sonrası açıklamalarından satır başları:

Zirve kapsamında, Türk Dünyası iş birliği kuruluşları ve başkanlarını da misafir ettik. KKTC'nin de ilk defa aramızda yer almasından memnuniyet duydum. 6 Şubat'ta iki depremle arka arkaya sarsıldık. Depremler, 11 ilimizde ciddi can kaybına yıkımlara yol açtı. 49 bini aşkı insanımızı yitirdik. Bir kez daha depremde ve sellerde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Türkiye, geniş bir alanda yıkıma sebep olan deprem fırtınasına kış şartlarında yakalanmıştır. Devletimizin tüm imkanlarını bölgeye yönlendirdik. Arama kurtarma ekiplerimizle, ihtiyaç duyulacak kim varsa top yekün seferber olduk. 272 bin kamu görevlimiz depremzedelerimize yardım için koşmuştur. Sivil toplumu da dahil ettiğimizde bu rakam yarım milyona ulaşıyor.

"MAYIS AYINA KADAR 100 BİN KONTEYNER KURULACAK"

Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri, yardım çağrımıza en hızlı harekete geçen dostlarımızın başında geliyor. Kardeşlerimiz ayni ve nakdi yardımlarla canla başla gayret gösterdiler. Sahra hastaneleriyle yaralarımızın sarılmasına destek verdiler. Türk dünyası, tasada ve sevinçte bir olduğunu bir kez daha göstermiştir. Seferberliği şehirlerimizin yeniden inşası ve ihyası sürecinde sürdürüyoruz. Gerek çadırlar, gerek konteyner, gerekse kalıcı konutlar olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz 1 yıl içerisinde konut ihtiyacını çözecek sayıda güvenli yapıyı inşa etmektir. 650 bin konutu hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. Pirefabrik konutlar da devam ediyor. Mayıs ayına kadar 100 bin konteyner kurarak, depremzedeleri bu alanlara taşıyacağız. Katar'dan gönderilen konteynerlerin 3 bin kadarı gelmiş bulunuyor, bu ay sonuna kadar 10 bin verdikleri söz yerine gelecek. Depremzedelerimizi mağdur etmeyeceğiz. Sel felaketlerinin kanattığı yaraları sarmak için gece gündüz çalışacağız. Kayıpları tamamen telafi etmeden bize durmak dinlenmek haramdır.

Depremler sonrası ülkemize yönelik yardım faaliyetlerinde iş birliğinin geliştirilmesi, toplantımızın ana gündem maddesiydi. Teşkilatımızın bünyesinde atılacak adımları ele aldık. İlgili kurumlar arasından iş birliğinin ileri seviyeye taşınmasını, Sivil Koruma Mekanizmasnın tesisini kararlaştırdık. Bölgesel meselelere dair fikir teatisinde bulunduk.

TÜRK YATIRIM FONU KURUCU ANLAŞMASI

Türk Yatırım Fonu Kurucu Anlaşması'nın imzalanması somut adımlardan biri olmuştur. Eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı ilkesi çerçevesinde kurulan fona İstanbul ev sahipliği yapacaktır. Toplantıda, teşkilatımız bünyesinde tedarik zincirlerinin geliştirilmesi kararlarının sür'atle uygulanmasını vurguladık. Enerji güvenliğinin sağlanması için görüş alışverişinde bulunduk. Teşkilatımızın güçlenmesinin coğrafyamızın gelişmesine katkı sağladığı yönünde hem fikiriz. Toplantımızda teşkilat sekreteryamızın yapısını güçlendirmek için atılabilecek adımları istişare ettik. Türkistan şehrinde bu sene sonunda düzenlenecek zirvemizin kararlarını ele aldık.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI YENİ BİR SES, YENİ BİR NEFES YENİ BİR SİNERJİ MERKEZİ

Liderler olarak imzaladığımız zirve bildirisi ile farklı alanlarda işbirliğimizi geliştirme irademizi açıkça ortaya koyduk. Küresel gelişmeler Türk devletleri teşkilatının önemini ve potansiyelini bizlere tekrar göstermektedir.

Dünya siyasetinde öne çıkan ülkeler ve birlikler, sağlıktan finansa, güvenlikten yabancı düşmanlığına, düzensiz göçten siyasi ve sosyal istikrarsızlıklara kadar pek çok sorunla boğuşuyor. İnsanlığın karşılaştığı yeni meydan okumalara, adil ve sürdürülebilir çözümler üretemeyen uluslararası sistem sürekli yeni krizlere sebep oluyor.

Tarihi kültürel ve hakkaniyetli kurumsal yapılardan yoksun birlikteliklerin tıkandığı bir süreçte Türk devletleri teşkilatı yeni bir ses yeni bir nefes yeni bir sinerji merkezi haline gelmektedir. Gerçekten de bu çatı altında Adriyatik'ten Asya'ya uzanan geniş bir coğrafyada çok büyük bir işbirliği imkanına sahibiz.

Gerek bölgemizde gerekse küresel ölçekte her gün farklı bir boyutu ortaya çıkan tarihi gelişmelerin Türk dünyasının önünü önüne açtığı fırsat pencerelerini doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Siyasi dayanışmadan, enerji ve ulaştırmanın başını çektiği ekonomik işbirliklerine kadar her alanda bu fırsatları kalıcı hale getirecek ve kazanca dönüştürecek kapasitemiz var.

Bağımsızlıklarının üzerinden geçen nispeten kısa sürede kardeş ülkelerin yakaladığı başarıları ortak geleceğimiz adına çok kıymetli görüyorum. Teşkilatımızın kuruluşunun ardından faaliyet alanının hızla genişlemesi, üye ülkelerin dışında da 100 milyonlarca insanın umutlarını yeşertmiştir. Bu muazzam potansiyel teşkilatımızın et alanının büyüklüğüne işaret etmektedir. Gerçekleştirdiğimiz her zirve ile bu etkinin kapsamını ve temelini daha da güçlendiriyoruz.

Ankara zirvemizin düzenlenmesine vesile olan Azerbaycan ile dönem başkanı Özbekistan'a ve ayrıca tüm katılımcı ülkelere ve temsilcilerine ayrı ayrı şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu kara günümüzde yanımızda olan her bir kardeşimize minnet borcumuzu asla ödeyemeyeceğiz altını çizmek istiyorum. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.