Cumhurbaşkanı Erdoğan Manisa'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Manisa'da

Erdoğan: (4)- "Ben şuna inanıyorum, idam talebi parlamentoya gelecek. Temennim odur ki parlamentodan geçtiği anda bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Fakat bir sıkıntı, anayasa değişikliği gerektiriyor. İşte ayın 16'sı aynı zamanda bunun da bir cevabı ola

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben şuna inanıyorum, idam talebi parlamentoya gelecek. Temennim odur ki parlamentodan geçtiği anda bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Fakat bir sıkıntı, anayasa değişikliği gerektiriyor. İşte ayın 16'sı aynı zamanda bunun da bir cevabı olacak. Gerekirse şimdiden bir şey daha söylüyorum, bunun için de bir referandum yolu açabiliriz. Eğer parlamentodan bu çıkmıyorsa anayasa değişikliği için bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. İnşallah onun için de ne yaparız, yine millete gideriz." dedi.

Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'ndaki toplu açılış törenindeki konuşmasında, yeni yönetim sistemini, Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesini daha güçlü bir şekilde sürdürebilmesi, bölgesinde ve dünyada, daha etkin bir ülke haline gelebilmesi için gerekli gördüklerini söyledi.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden 57'sinin başkanlık sistemiyle yönetildiğini vurgulayan Erdoğan, "Bu değişikliği biz, ülkemiz daha da kalkınsın, milletimiz daha zengin olsun, müreffeh bir hayat yaşasın diye istiyoruz. Yeni yönetim sistemini, ülkemize diz çöktürmek için uğraşanlara karşı daha güçlü bir mücadele vermek için istiyoruz. Türkiye bir daha darbelerin, krizlerin, muhtıraların sancısını çekmesin diye istiyoruz." ifadesini kullandı.

Erdoğan, meydandaki vatandaşlara, "Tüm bu sebeplerle tek millet için 'evet' diyor muyuz? Tek bayrak için 'evet' diyor muyuz? Tek vatan için 'evet' diyor muyuz? Tek devlet için 'evet' diyor muyuz? Öyleyse tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet." diye seslendi.

Türkiye'de Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Gürcü, Roman, Boşnak, hiçbir ayrım olmadığını, 80 milyon vatandaşın tek millet olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Şehidimizin kanı bayrağımızın rengi. Hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldız şehidimizin ta kendisi. Alternatif bayrak, asla. Paçavraları kimse bayrağımızın yerine ikame edemez. Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır." diye konuştu.

Erdoğan, "Kimse topraklarımızın üzerinde operasyon yapamaz, çökertiriz. Şu anda Bestler deresinde, Cudi dağlarında, Tendürek dağlarında, Mehmedimiz, silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, aynı şekilde bu mücadeleyi sürdürüyor. Güvenlik korucularımız aynı şekilde sürdürüyor. Allah onlardan razı olsun." ifadelerini kullandı.

Şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere şifa dileyen Erdoğan, terör örgütlerine ilişkinse "Bunları derdest edeceğiz" dedi.

Alandaki gençlere seslenen Erdoğan, 16 Nisan'ın gençlerin günü olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hani diyorlardı ya 'Çoluk çocuğa mı bırakacağız' diye. İşte 16 Nisan'da siz şimdi onlara cevap vereceksiniz. Hazır mıyız buna? 30 yaşında biliyorsunuz seçilme hakkı vardı biz geldiğimizde. Biz 30 yaşı kaldırdık, önce 25'e indirdik, şimdi de 25'i 18'e indiriyoruz. Dediler ki 'Ya olur mu çocuk bunlar.' 18 seçme yaşı oluyor da niye seçilme olmasın? Zor olan seçmektir. Dünyada var, Türkiye'de niye olmasın?"

- "Gençlerine güvenmeyen bir ülke, geleceğine güvenmiyor demektir"

Dünya çapında çok sayıda 18-25 yaş arasında bakanla tanıştığına işaret eden Erdoğan, gençlerin dünyanın çok güçlü firmalarında yöneticilik yaptığını, yüksek sermayeleri yöneten gençlerle karşılaştığını belirtti. "Şu anda 16 Nisan parlamentonun kapısını size açma günüdür." diyen Erdoğan, bazı kişilerin buna "hayır" dediğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu 'hayır' diyenlerin karşısında durmaya var mıyız? Onun için çok çalışacağız. Ben gencime güveniyorum. Ben gençliğime inanıyorum. Siz, 15 Temmuz'da bunu ispatladınız. Siz, 15 Temmuz'da öyle bir duruş sergilediniz ki 'Biz varız' dediniz. F-16'lar ölüm kusarken benim gencim kaçmadı. Tankların üzerine yürüdü, helikopterlerin, modern silahların üzerine yürüdü. Çünkü hepsi 'vatan' diyordu, hepsi 'şehadet' diyordu, hepsi 'demokrasi' diyordu. Gençlerine güvenmeyen bir ülke, geleceğine güvenmiyor demektir."

Anayasa değişikliği için halk oylamasına 51 gün kaldığını anımsatan Erdoğan, bu süreçte durulmaması, gerekirse kapı kapı dolaşılması gerektiğini de vurguladı.

Erdoğan, 16 Nisan akşamı Manisa'daki sandıklardan çıkan sonucu özellikle takip edeceğini söyledi.

AK Parti Genel Başkanı Başbakan Binali Yıldırım ile Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye bir kez daha anayasa değişikliğine ilişkin verdikleri mücadele dolayısıyla teşekkür eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Özellikle de parlamentoda, her iki partinin grubuna teşekkür ediyorum. Dik durdular, taviz vermediler ve güven oylaması için 339'u yakaladılar. Şimdi onlar parlamentoda görevini yaptı. Sayın genel başkanlar ve ekip yaptı. Şimdi sıra nerede? Sıra millette. Şimdi ben de milletime güveniyorum. Ben diyorum ki benim milletim inşallah AK Parti'ye gönül veren kardeşlerim, Milliyetçi Hareket Partisine gönül veren kardeşlerim, Cumhuriyet Halk Partisine gönül veren kardeşlerim, hatta hatta HDP'ye gönül verenlere, kardeşlerime sesleniyorum; 'bu, milli birlik seferberliğidir.' Gelin birleşelim ve 16 Nisan'da bu reformu halledelim."

Erdoğan, "Unutmayın siz 21 yaşında İstanbul'u fethetmiş, çağ kapatıp çağ açmış bir ecdadın, Fatihlerin torunlarısınız. Ne diyor, Arif Nihat Asya o güzel şiirinde, 'Delikanlım, işaret aldığın gün atandan, yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan. Sana selam getirdim, Ulubatlı Hasan'dan. El de sensin dil de sen, gönüldesin baştasın. Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın'" şeklinde konuştu.

15 Temmuz gecesi yaptığı çağrıyı ve bu çağrıyla meydanlara koşan vatandaşları hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Marmaris'ten Facetime ile duyuru yaptığımda meydanlara döküldüğünüzü gördüğümde çok duygulandım ve hemen ilk işim oradan İstanbul Yeşilköy'e gelmek oldu. Oradaki tüm kardeşlerimle halkımla bütünleştik ve oradan bütün operasyonu yönetmeye başladım. Anlamlı bir geceydi, fazla sürmedi. 16-17 saatte neticeye ulaştık. 'İman o cevherdir ki ilahi ne büyüktür. İmansız olan paslı yürek sinede yüktür'. Ne diyor Akif, 'Arkadaş, yurdumu alçaklara uğratma, sakın. Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın. Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın. Kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın.'"

Erdoğan, alandaki vatandaşların, "idam isteriz" şeklindeki sloganlarına karşılık ise şunları söyledi:

"Ben şuna inanıyorum, idam talebi parlamentoya gelecek. Temennim odur ki parlamentodan geçtiği anda bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Fakat bir sıkıntı, anayasa değişikliği gerektiriyor. İşte ayın 16'sı aynı zamanda bunun da bir cevabı olacak. Gerekirse şimdiden bir şey daha söylüyorum, bunun için de bir referandum yolu açabiliriz. Eğer parlamentodan bu çıkmıyorsa anayasa değişikliği için bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. İnşallah onun için de ne yaparız, yine millete gideriz. Millet ne diyor? Millet 'idam' diyorsa mesele bitmiştir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Cumhuriyet Halk Partisi ne diyor 'Biz Mustafa Kemal'in partisiyiz'. Tamam, Mustafa Kemal'in partisiysen ne diyor Gazi 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyor. Milletin dediğine niye uymuyorsun? Uyacaksın. Uymazsan, uydurur bu millet."

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :