Cumhurbaşkanı Erdoğan Letonya'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Letonya'da

Türkiye-Letonya İş Forumu'nda konuşan Erdoğan:

RİGA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne destek verdiği" iddialarının tamamen yalan olduğunu, bu iddianın hiç bir delile, hiçbir belgeye, bilgiye dayanmadığını belirterek, "Tam tersine Türkiye IŞİD'e de IŞİD'i doğrudan sebeplere de çok güçlü şekilde karşı çıkmış, uyarılarını da tüm dünyaya güçlü şekilde yapmış bir ülkedir" dedi.

Erdoğan ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, Letonya Milli Kütüphanesinde düzenlenen Türkiye-Letonya İş Forumu'nun açış konuşmasını yaptılar. 

Letonya'nın 2013'te yüzde 4 büyümeyle Avrupa Birliğinin en iyi performans gösteren ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, ülkenin uluslararası yatırımları teşviki konusunda attığı adımların olumlu neticelere vesile olduğunu söyledi.

Gerek büyüme gerek uluslararası yatırımların teşviki konularında Türkiye ve Letonya'nın Avrupa içinde başarılı bir seyir izlediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da yoğunlaştırılmasının önemine değindi.

Türkiye ve Letonya arasındaki ticaret hacminin 2013 sonunda 323 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Erdoğan, "Bunun gerçekten düşük bir rakam olduğunu söylemem gerekir. Türkiye ve Letonya'nın potansiyeli bunun çok çok üzerinde. En kısa süre zarfında bu rakamı bir milyar dolara çıkarmak hedefimiz olmalı diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Türkiye olarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023'te biz bir trilyon dolar dış ticaret hacmi hedefliyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hedefe doğru kararlılıkla ilerlediklerini vurguladı.

-"Asla bir hayal olarak görmüyorum"

Türkiye'deki iş adamlarının, özellikle de ihracatçıların büyük hedefe inandığını ve ona kilitlendiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bir trilyon dolar dış ticaret hacmini asla bir hayal olarak görmüyorum. 12 yıl önce Türkiye'nin toplam dış ticaret hacmi 88 milyar dolar iken 2013 sonunda bu rakam yaklaşık 5 kat artarak 404 milyar dolara ulaştı. 5 kat artış 12 yıl içinde gerçekleşti. Böyle bir dış ticaretimizi önümüzdeki 9 yıllık süreçte 2,5 kat daha artırarak bir trilyon dolar hedefini yakalamak mümkün olacaktır. 2023 için belirlediğimiz bu ve benzeri hedefleri tutturmak için Türkiye'de kamu ve özel sektör gerçekten son derece uyumlu aynı zamanda heyecanlı bir gayret içindeler. Türkiye'deki bu heyecanın içeride iş adamlarımıza olduğu kadar dışarıda da iş dünyasına çok önemli fırsatlar sunduğunu burada hatırlatmak isterim. Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen, istikrar ve güven ortamını kararlı şekilde muhafaza eden bir Türkiye, her türlü yatırımcı, her türlü girişimci için eşsiz fırsatlar sunuyor."

- Türkiye ekonomisi üzerine yapılan yorumlar

Türkiye'nin geçmişi, bin yıllara sahip devlet geleneği, birikim ve tecrübesiyle Ortadoğu'da gelişen olayların dışında kalan ve her zaman dışında kalacak bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ortadoğu ülkeleriyle tarihi bağlarımız, komşuluk ve akrabalık bağlarımız nedeniyle sorunların çözümü için aktif çaba sarf ediyoruz. Ancak adeta bir ateş çemberinin yanı başında ülkemizde istikrar ve güven ortamını çok sağlam şekilde koruyor, hatta güçlendiriyoruz. Türkiye üzerinde, Türkiye ekonomisi üzerine yapılan yorumların çok dikkatli şekilde izlenmesi, analiz edilmesi gerekiyor. Bölgeyi ve bölgenin dinamiklerini tam olarak bilmeyenler, bölgedeki krizleri tam olarak analiz edemeyenler maalesef Türkiye üzerine değerlendirme yaparken ya yanlış ya da art niyetli yapıyor. Bakın şu anda Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa'da kimi uluslararası medya kuruluşlarının tamamen art niyetli şekilde bir koro halinde Türkiye ekonomisine karşı asılsız ve mesnetsiz eleştiriler yaptıklarını görüyoruz. Bu haberlerin diline, üslubuna, ortaya atılan iddialara bakıldığında ortada bir kampanya olduğu ve kampanyanın da aynı odaktan beslendiği görülecektir. Aynı tavrın kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları tarafından da yine tamamen art niyetli şekilde pompalandığına zaman zaman şahit oluyoruz. Bu kampanyalara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye, güçlenmeye devam ediyor."

- "Terör örgütleriyle nasıl olur da bir arada olabiliriz" 

Türkiye'nin içeride ve dışarıdaki yatırımlarının hızla arttığını aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Letonya'da ya da diğer ülkelerde iş dünyasının, uluslararası medyada çıkan bu olumsuz haberlere son derece temkinli yaklaşmasını önemle tavsiye ediyorum. Şu anda uluslararası bazı medya kuruluşlarında Türkiye ile ilgili iki konu ısrarla bir şekilde dile getiriliyor. Bu iki konu üzerinde bir algı oluşturulmak isteniyor. Nedir bunlar? Bunu açıklamam lazım. Bir, 'Türkiye IŞİD terör örgütüne destek veriyor.' Bu iddia tamamen yalandır. Bu iddia hiç bir delile, hiçbir belgeye, bilgiye dayanmıyor. Tam tersine Türkiye IŞİD'e de IŞİD'i doğrudan sebeplere de çok güçlü şekilde karşı çıkmış, uyarılarını da tüm dünyaya güçlü şekilde yapmış bir ülkedir. Bu uyarılarımızı dinlemeyenler, ne yazık ki bugün IŞİD'e şu veya bu yolla destek vermektedirler. Bakın Irak'ta gerçekleşen olayı eğer iyi analiz ederseniz, iyi tahlil ederseniz acaba IŞİD'in elindeki bütün o silah ve mühimmat nereden geldi? Bunu incelerseniz bunun kaynağı zaten çok açık, net ortaya çıkar. Aynen şimdi Suriye'de olanlara baktığımızda burada da aynı yanlışları görüyoruz. Bütün uyarılara rağmen, üstelik Türkiye, Irak ve Suriye dışında IŞİD terör örgütünün şu anda en büyük mağduru olan ülkedir. Musul'un IŞİD eline geçmesiyle Türkiye'nin oradaki 49 konsolosluk çalışanı rehin alınmış, 102 gün rehin tutulmuş, yoğun gayretlerimiz neticesinde rehinelerimiz kurtarılmıştır. Terörle ilkeli ve kararlı bir şekilde mücadele eden Türkiye'nin herhangi bir terör örgütünün yanında olması, destek vermesi asla ve asla söz konusu değildir. Zira biz terörle mücadelede, terör belasından 32 yıldır çok çekmiş bir ülkeyiz. Bundan çok çeken bir ülke olarak biz terör örgütleriyle nasıl olur da bir arada olabiliriz? Bu mümkün mü? Bunu defalarca söz ve fiillerimizle ortaya koyduğumuz halde belli çevrelerden, belli medya kuruluşlarından bu iddianın ısrarla ve maalesef ahlak dışı uygulamalarla ne yazık ki yaygınlaştırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye hakkında bu alanda çıkan haberlere karşı Letonyalı dostlarımızın, özellikle de Letonya iş dünyasının daha dikkatli olmalarını rica ediyorum, tavsiye ediyorum."

-"Türkiye'de gerçek ortada"

Türkiye ekonomisi hakkında yalan, yanlış haberler çıktığını, bunların asılsız, mesnetsiz olduğunu daha önce de ifade ettiğini söyleyen Erdoğan, özellikle iş dünyasının kimin ne dediğinden çok gerçeğe baktığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'de gerçek ortada. Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen bir ekonomimiz var" dedi. 

Erdoğan, Türkiye'nin, 2011 ve 2012 yıllarındaki büyüme oranının, her iki yılda da yüzde 9 olduğunu, 2013'te yüzde 4 büyüme kaydedildiğini, bu yılda yüzde 4'lük bir büyümenin beklendiğini anlattı. 

Erdoğan, 158 milyar dolar ile 160 milyar dolar arasında tahmin edilen ihtaracat rakamlarının da şu anda tarihinin en yüksek seviyesinde bir artışla devam ettiğini vurguladı. 

Bankacılık, finansal ve mali sistemin, kararlı, disiplinli şekilde yoluna devam ettiğini belirten Erdoğan, enflasyon ve faizlerin hızla düştüğünü, yatırımların ise her yıl istikrarlı arttığını ifade etti. 

Avrupa başta olmak üzere büyük ekonomilerin daralma yaşadığı, yüksek işsizlik oranlarına maruz kaldığı bir ortamda Türkiye'nin büyüdüğünü söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşsizliğini, her ay her yıl rekor denilebilecek seviyede düşürüyor. Letonyalı dostlarımız, gerek ticaret yapmada gerek karşılıklı yatırımlar yapmada en küçük bir tereddütün içinde olmasınlar. İstikrarlı şekilde büyüyen bir ekonomi olarak Türkiye ekonomisinin yatırımcılara büyük fırsatlar, teşvikler sunduğunu özellikle hatırlatmak isterim. İş dünyamız ve yatırım ortamımız sizlere, her aşamada yardımcı olacaktır, ticareti ve yatırımı artırmak için her aşamada destekçi, teşvik edici bir tavır sergileyecektir."

-Hedef 1 milyar dolarlık ticaret hacmi-

Letonya ile Türkiye'nin her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da mevcudun çok daha ötesine geçebileceğine samimi şekilde inandığını dile getiren Erdoğan, iş dünyasının da buna inandığını bildiğini söyledi.

''Engelleri aşarak, inşallah 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmini yakalayacak, ülkelerimizin ekonomisini daha da büyüteceğiz'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

 ''Özellikle sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi yüzde 60'ı orman alanlarıyla dolu olan bir Letonya'da mobilya sektöründeki arkadaşlarımızın, buradaki mobilyacılarla böyle müşterek yatırıma, özellikle burada da girmelerinin çok çok isabetli olacağına inanıyorum. Buradan Avrupa'ya açılma şanslarının çok daha güçlü olacağına inanıyorum ve bu buluşmanın yeni işbirliklerine kapı aralamasını temenni ediyorum.''

-DEİK Başkanı Vardan'ın konuşması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da forumun açılışında yaptığı konuşmada, DEİK'in 119 iş konseyiyle faaliyetlerini gerçekleştirdiğini, Türk-Letonya İş Konseyi'nin de 1997 yılında kurulduğunu dile getirdi. 

Türkiye ile Letonya arasında son iki yılda Cumhurbaşkanı düzeyinde üçüncü ziyaretin gerçekleştiğine, üst düzeyli bu ilişkilerin ticari faaliyetleri de ileriye götüreceğine inandığını ifade eden Vardan, Türkiye'nin en büyük ticari ortağının AB ülkeleri olduğunu ancak ticari faaliyetler yapılırken bir takım haksız uygulamalarla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Vize sorununa dikkati çeken Vardan, gümrük birliği anlaşmasının da güncellenmesi, derinleştirilmesi gerektiğini kaydetti. "Yeni nesil serbest ticaret anlaşmalarıyla birlikte, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile ilgili olarak da Türkiye'nin mutlaka masanın bir tarafında bulunması gerektiğini, buradan çıkacak sonuçların Türk iş dünyasını etkileyeceği düşüncesiyle burada yer almak istiyoruz" diyen Vardan, Letonya'nın 2015'teki AB dönem başkanlığında bu konuların çözümü için adım atılabileceğini ifade etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı