Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında

Erdoğan: (3)- "DAİŞ olayı zaten şu anda böyle bir hedef noktasında, hedefte. Niye hedefte? Çünkü DAİŞ şu anda ülkemiz için bir tehdit unsuru olmuştur. Ülkemizin içinde ve dışında, sınırlarımızda. Dolayısıyla buna karşı bizim de koalisyon güçleriyle bir ad

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "DAİŞ olayı zaten şu anda böyle bir hedef noktasında, hedefte. Niye hedefte? Çünkü DAİŞ şu anda ülkemiz için bir tehdit unsuru olmuştur. Ülkemizin içinde ve dışında, sınırlarımızda. Dolayısıyla buna karşı bizim de koalisyon güçleriyle bir adım atmamız söz konusu. Bu yapılacak. Neden? Çünkü bir tehdit unsuru. Ne zaman yapılır o ayrı konu" dedi.

Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınına katılarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Seçimin ardından muhalefet partilerinde yaşanan gelişmelerin sorulması üzerine Erdoğan, bir Cumhurbaşkanı olarak o sürecin içerisine girmek istemediğini söyledi.

Bunun muhalefet partilerinin kendi iç meselesi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu iç meseleyi kendi içlerinde nasıl çözerler, o onların sorunudur. Ben bir Cumhurbaşkanı olarak kalkıp da 'şöyle olursa iyi olur, böyle olursa iyi olur' diyemem. Orada da herkes demokratik haklarını savunmak suretiyle parti içi çeşitli hak arayışlarının içerisine girebilirler. Bunlar tabi benim tamamen ilgi alanımın dışında olan şeylerdir. Temennimiz odur ki; hayırlı kararlar alsınlar ve ülkemizin demokratik mücadelesine inşallah katkı sağlasınlar" diye konuştu.

 

- "Sadece İran'ın burada Esed'in yanında yer alışı gibi bir durum söz konusu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de yapılması planlanan seçimlere ilişkin soru üzerine, "Viyana Zirveleri"nde işin buraya doğru yönlendirildiğini belirtti.

Türkiye, Amerika, Rusya ve Suudi Arabistan'ın katıldığı zirvenin ardından gerçekleştirilen geniş kapsamlı toplantıda, "18 ay sonra bir sandık Suriyelilerin önüne gelsin" kararına varıldığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu arada tabi 3 - 6 ay gibi limitler ayrıca kondu. Bütün bu limitlerle birlikte Suriye'de Esed'in işin başından çekilmesi ve bu işlenirken de 6 ayda bu süreç hallolmalı, bir taraftan anayasa hazırlanmalı ve 18 ay sonra yapılacak olan seçimlere de Esed'in girmemesi... Çünkü bu konuda ısrarlı olan ülkeler var. Sadece İran'ın burada Esed'in yanında yer alışı gibi bir durum söz konusu. Tabi şu anda gelişmeler ne gösterecek bunu göreceğiz. Önümüzdeki haftalarda tekrar bir Viyana Zirvesi zannediyorum olacak. Belki farklı bir ülkede de olabilir ama ilk durum böyle."

Erdoğan, 18 aylık süreci takip edeceklerini vurgulayarak, "Ama bir 3 aylık, 6 aylık dilimleri var. Bunlar da önem arz ediyor. Temennimiz o ki artık Suriye halkı, 'ben sandığa gidiyorum, kendi irademle oyumu kullanıyorum', bunu derken acaba Suriye'nin dışındakilerin durumu ne olacak" ifadesini kullandı.

Bunun da çok önemli olduğunu, 2 milyon 200 bin insanın Türkiye'de bulunduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunun yanında bakıyorsunuz Lübnan'da bize yakın insan var. Ürdün'de onların yarısı kadar insan var. Farklı yerlerde yine şu anda Suriyeliler var. Acaba onlar bulundukları ülkede mi oy kullanma imkanı yakalayacaklar, yoksa geri getirilmeleri mümkün mü? Bu da bir sıkıntı. Bunların çok iyi analiz edilmesi lazım. Bunlar neticesinde de bir karara varılması gerekiyor. Temennimiz odur ki, içeride ve dışarıda  bütün bu Suriye halkının oy kullanmasını sağlamak. Suriyelilerin 7 milyonu yaklaşık Suriye içinde değişik yerlere gitmiş durumda. Ama bir 5 milyonu Suriye dışına çıkmış vaziyette. Böyle bir durum söz konusu. Bunlar da üç ülkede ağırlıklı olarak var. Türkiye, Lübnan, Ürdün." 

"Türkiye, Lübnan, Ürdün'de belki bu iş çözümlenebilir ama dışarısı ne olacak" diyen Erdoğan, "Bütün bunlara yönelik de ayrı bir çalışmanın yapılması lazım ki oradaki milli irade, oradaki demokratik irade tam teşekkül etsin. Bu silahların gölgesinde de olmaması lazım diye düşünüyorum. Şu anda bütün çalışmalar buna yönelik. G20'de yaptığımız görüşmelerde, ağırlıklı olarak bunları müzakere ettik, tartıştık. Dışişleri bakanlarımız yoğun bir şekilde bunları zaten şu anda tezekkür ediyorlar, müzakerelerini de yapıyorlar. İnşallah bundan da hayırlı neticeler çıkar diye temenni ediyoruz."

 

- "DAİŞ, ülkemiz için bir tehdit unsuru olmuştur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklamasının hatırlatılıp, DAEŞ'e yönelik bir operasyonun söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"DAİŞ olayı zaten şu anda böyle bir hedef noktasında, hedefte. Niye hedefte? Çünkü DAİŞ şu anda ülkemiz için bir tehdit unsuru olmuştur. Ülkemizin içinde ve dışında, sınırlarımızda. Dolayısıyla buna karşı bizim de koalisyon güçleriyle bir adım atmamız söz konusu. Bu yapılacak. Neden? Çünkü bir tehdit unsuru. Ne zaman yapılır o ayrı konu. Benim sürekli işlediğim bir konu var. Üç başlık çok çok büyük önem arz ediyor. Bir uçuşa yasak bölge, iki terörden arındırılmış güvenli bölge, üç eğit-donat. Bunların adımının atılması gerekiyor. Şu anda ilgili birimlerimiz bunların çalışmalarını yürütüyorlar, yapıyorlar. Fakat zamanlama noktasında ne zaman olacak meselesi ayrı bir konu ama olay, süreç şu anda kontrol altındadır."

"Bu adım atılacak, özellikle orada bazı alanlar söyleniyor" diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mesela ben bütün görüştüğüm dostlara şunu söylüyorum. Suriye'den çıkışı engelleyeceksek, bizdekilerin kendi topraklarına dönmesine imkan hazırlayacaksak, o zaman burada yapılması gereken bir şey var. Nedir? O terörden arındırılmış güvenli bölgede, süratle yoğun bir şekilde onların yerel mimarisine de uygun olarak konutlar inşa etmek ve o konutlara bu insanları yerleştirmek. Orada da onlara yine çadır hayatı sunacaksak veya konteyner hayatı sunacaksak, bırakalım burada kalsınlar. Oraya geçtikleri zaman hakikaten adeta onların yerel mimarisiyle konutlar yapılıp, detaylarına girmeyeceğim. Eğer o konutlara yerleşirlerse bütün sosyal donatı alanlarıyla birlikte inanıyorum ki oraya onlar çok daha huzur içinde gideceklerdir. Bir de uçuşa yasak bölgede olacağı için orada bir güvenlik de onlar için tesis edilmiş olacak. Kara harekatına karşı da zaten şu anda o harekatı yapabilecek güçler var. Bu noktada bir sıkıntı yok. Eğit-donat zaten şu anda sürüyor, yapılıyor. Dolayısıyla bu iş çözülür. Yani 4 sene, 5 sene şu anda zaten kaybedilmiş. 4 sene, 5 sene şu anda devamlı negatif, eksi böyle gidiyor. Şu anda biz burada eğer ciddi bir adım atarsak, pozitif gelişmeleri kısa zamanda ele geçiririz diye düşünüyorum."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı