Cumartesi gecesi felci nedir? Neden olur?

Cumartesi gecesi felci nedir? Neden olur?

Alkolün etkisi altında aşırı uyku pozisyonu, radial sinir sıkışmasına yol açarak cumartesi gecesi felcine neden olabilir. Çakmak Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, bu rahatsızlığın belirtilerini ve önlemlerini anlattı.

Alkol ve Ters Pozisyon: Cumartesi Gecesi Felcinin Sebepleri

Çakmak Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, cumartesi gecesi felci olarak adlandırılan rahatsızlığın genellikle aşırı alkol tüketen kişilerde görüldüğünü belirtiyor. Radial sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkan bu felç, özellikle uyku sırasında alınan ters pozisyonlardan kaynaklanabiliyor.

Eryiğit, özellikle sandalye kenarına kolunu koyarak uyuma, kolların uzun süre bası altında kalması veya aşırı alkol alındığı gece uyurken oluşan uyku pozisyonlarının bu rahatsızlığa zemin hazırladığını vurguluyor. Bu durumda, sinir köklerinin sıkışması sonucu ellerde karıncalanma, uyuşma ve felç görülebiliyor.

Belirtiler ve Panik Durumu

Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, cumartesi gecesi felci belirtilerini "Ellerde yaşanan karıncalanmalar, sinir köklerinin sıkışması sonucunda oluşur ve bölge hareket ettirildiğinde geçer. Alkollü durumdayken bu uyuşukluklar fark edilemediği için, cumartesi gecesi felci olarak tabir edilen rahatsızlık meydana gelmektedir." şeklinde açıklıyor. Felce maruz kalan kişiler genellikle sabah uyandıklarında ellerini kaldıramazlar ve bu durum büyük bir panikle karşılanır.

Öneriler ve Uyku Pozisyonu

Uzman, rahatsızlığın önlenmesi için uyku pozisyonuyla ilgili önerilerde de bulunuyor: "Alkol alındığı gece; omuzla dirsek arası bölge bası altında kalmayacak şekilde, yumuşak ve rahat bir şekilde yatmak son derece önemlidir. Sağlıklı olan ve önerilen, sırtüstü uyumaktır. Çok sarhoş bir şekilde yatmamak için uyumadan önce kahve içmek gibi basit önlemler de düşünülebilir."

Tedavi ve Olumlu Haberler

Eryiğit, felce maruz kalan kişilerin çoğunlukla birkaç saat içinde kendiliğinden düzeldiğini ifade ediyor. Tedavi sürecinde nadiren ağır vakalarda fizik tedavi veya atel müdahalesinin gerekebileceğini belirtiyor. Bu nedenle, cumartesi gecesi felci yaşayanların vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmaları önem arz ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.