Cruz'un Müslümanların gözetlenmesi çağrısına tepki

Cruz'un Müslümanların gözetlenmesi çağrısına tepki

Başkan Obama, eski ABD Dışişleri Bakanı Clinton, New York Emniyet Müdürü Bratton ve sivil toplum kuruluşları, Cumhuriyetçi Parti Başkan aday adaylarından Cruz'un Müslüman mahallelerinin gözetlenmesi talebine tepki gösterdi

NEW YORK (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, New York Emniyet Müdürü William J. Bratton, Demokrat Parti ABD Başkan aday adaylarından Hillary Clinton ve bazı yurttaşlık hakları kuruluşları, Cumhuriyetçi Parti Başkan aday adaylarından Senatör Ted Cruz'un Müslüman mahallelerinde gözetimin artırılması açıklamasına sert tepki gösterdi.

Brüksel'deki terör olaylarından sonra, ABD'de Teksas Senatörü Cruz'un Müslüman mahallelerinde güvenliğin ve gözetimin artırılması çağrısına yoğun tepki gösterildi.

Cruz'un açıklamasına sert tepki gösteren New York Emniyet Müdürü Bratton, Cruz'un "çizgi dışı" ve Beyaz Saray açısından "uygunsuz" biri olduğunu ifade etti.

Tepkisinde, "Senatöre Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadığını hatırlatmak isterim" diyen Bratton, bugün yaptığı açıklamalar onun bu ülkeye başkan olmayacağının nedeni olduğunu ifade etti. Açıklama sırasında yanında bulunan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise Bratton'un bu sözlerinin ardından "amin" dedi. 11 Eylül saldırılarından sonra özellikle New York Emniyet Genel Müdürü Raymond Kelly döneminde müslümanların izlenmesini gerçekleştiren istihbarat birimi, Blasio'nun Kelly'nin yerine atadığı Emniyet Müdürü Bratton tarafından geçen yıl lağvedilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da Cruz'un sözlerinin "anlamsız" ve "Amerikan değerlerine aykırı" olduğunu ifade etti.

ABD'deki en büyük Müslüman sivil haklar kuruluşu Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) ise Cruz'un sözlerine ilişkin açıklamasında, söz konusu gözetim çağrısının Amerikalı Müslümanlara ülkedeki gelecekleri açısından "endişe verici bir mesaj" olduğunu bildirdi.

CAIR Başkanı Nihad Awad dün yaptığı açıklamada Cruz için "dini fanatik" ifadesini kullanmıştı. ABD'deki Müslüman toplumunun bir çok üyesi de teröristlerin İslami kurallara uymadıklarını belirterek, Müslümanların saldırgan değil, barışçıl olduğunu ifade ettiler.

Daha çok anti-semitizmle mücadele eden sivil toplum kuruluşu "The Anti-Defamation League"den (Karalamaya Karşı Birlik) konuyla ilgili yapılan açıklamada ise Cruz'un planının İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Amerikalı Japonların toplama kamplarına tehcirini hatırlattığı belirtildi.

Demokrat Parti'nin Başkan aday adaylarından ABD eski Dışişleri Bakanı Clinton da Kaliforniya'da yaptığı seçim konuşmasında, Cruz'un Müslümanlarla ilgili çağrısının "yanlış" ve "tehlikeli" olduğunu söyledi.

Cruz'un sözlerine, sosyal medyada da yoğun tepki gösterildi. ABD'liler Twitter'de oluşturdukları "#MyMuslimNeighborhood" (BenimMüslümanMahallem) etiketiyle Müslüman mahallesinde "birlikte, barış ve kardeşlik" içinde yaşadıklarına ilişkin mesajlar yayınladılar.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından Cruz, Brüksel'deki terör saldırısının ardından yaptığı açıklamada, Müslümanların radikalleşmesini önlemek için Müslüman mahallelerinde polis gözetiminin artırılması çağrısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :