"Çocukluk çağı romatizması büyüme ağrısı ile karıştırılmamalı"

"Çocukluk çağı romatizması büyüme ağrısı ile karıştırılmamalı"

Çocuk Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kasapçopur:- "Romatoid artrit, çocukluk çağında eklemlerde oluşan kronik değişikliklerle ortaya çıkar. Hastalığın erken tanınması ve etkin tedaviye hızla başlanması oluşabilecek olan saka

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Çocukluk çağında görülen romatizmanın büyüme ağrılarıyla karıştırılmaması gerektiği, tedavi edilmemesi durumunda ise kalıcı sakatlığına neden olabileceği belirtildi.

Çocuk Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 ile 10 yaş arasında özellikle kız çocuklarında görülen ve tedaviyle kontrol altına alınabilen çocukluk çağı artrit hastalıklarının, ihmal edilmesi durumunda yaşam boyu kalıcı izler bırakabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Kasapçopur çocukluk çağı artrit hastalıklarının büyüme ağrılarıyla karıştırılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Yeni doğan döneminden erişkinlik dönemine kadar, çocukluk çağının her döneminde ortaya çıkabilen artrit hastalıklarının, eklemlerdeki iltihaplanma olarak tanımlandığı ve artrit tablosuna, romatizmal hastalıkların da eşlik ettiğini ifade eden Kasapçopur, hastalığın en çok 4 ile 10 yaş arasındaki kız çocuklarında görüldüğünü söyledi.

Artrit oluşan eklemlerde, ağrının yanı sıra şişlik, kızarıklık, ısı artışı olduğunu ya da hareketlerin kısıtlandığını ifade eden Kasapçopur, özellikle çocukluk çağında altı haftadan daha kısa süreli akut artritlerin sıkça gözlendiğini belirtti.

Prof. Dr. Kasapçopur, çocukluk çağının en önemli üç kronik hastalığından birisi olan jüvenil idyopatik (romatoid) artritin, kronik artritlerin en önemlilerinden birisi olduğuna ve tedavi edilmezse kalıcı sakatlığa yol açabildiğine dikkati çekerek, "Romatoid artrit çocukluk çağında eklemlerde oluşan kronik değişikliklerle ortaya çıkar. Hastalığın erken tanınması ve etkin tedaviye hızla başlanması oluşabilecek olan sakatlıkların önüne geçer." diye konuştu.

- "Mutlaka çocuk hekimine başvurulmalı"

Büyüme ağrısının ise özellikle büyümenin hızlı olduğu 6-10 yaşları arasındaki çocuklarda ortaya çıktığına işaret eden Kasapçopur, ağrının en çok büyüme plağının bulunduğu diz bölgesine yerleştiğini, ağrıların çoğunlukla geceleri daha belirgenleştiğini söyledi.

Çocuklarda romatizmal hastalıkların çok farklı ve değişken bulgularla ortaya çıkabileceğini ifade eden Prof. Dr. Kasapçopur, şunları kaydetti:

"Öncelikli bulgular arasında kol ve bacak ağrıları, yürüyememe ve aksama yer alır. Kol ve bacak ağrıları ise çoğunlukla eklem ağrısı, eklem şişliği, kas ağrısı ve kas güçsüzlüğünden kaynaklanabilir. Eklem şişlikleri çocuklarda artrit adı ile anılmaktadır. Eklem şişliğine eşlik eden eklemdeki hareket kısıtlılığı, kızarıklık ve yerel ısı artışı da hastalığın önemli bulgularından birisi olabilir. Çocuklardaki artrit varlığında bir çocuk hekimine başvurmak zorunludur. Hareket sistemiyle ilgili yakınmalar oluştuğunda hemen bir çocuk hekimine mutlaka başvurulmalı ve hastalığın tanısı açısında ön araştırmalar hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Romatizmal hastalıklar hareket sistemi dışında bazen gözde kızarıklıkla, karın ağrısı, ateş ve göğüs ağrısı gibi değişken bulgularla da ortaya çıkabilir."

Çocuk Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kasapçopur, artrit hastası çocukların özellikle yüzme, jimnastik ve pilates gibi sporları yapmalarının eklem sağlığının korunması açısından yararlı olacağını belirtti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :