Çocukların gözünden "15 Temmuz"un kitabını yazdı

Çocukların gözünden "15 Temmuz"un kitabını yazdı

İletişimci Dinçer, "15 Temmuz'da Çocuk Olmak, Zafer Türk'ün Günlüğü" isimli resimli hikaye kitabında, bir çocuğun gözünden FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini yazdı - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "15 Temmuz ihanetini unutmayalım, unutturmayalım" sözleri üzer

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - İletişimci Gözde Dinçer, resimli hikaye kitabı "15 Temmuz'da Çocuk Olmak, Zafer Türk'ün Günlüğü" ile Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) kanlı darbe girişimini, ilkokul öğrencisi Zafer Türk isimli karakterin gözünden kaleme aldı.

Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle tarihte eşine az rastlanır bir ihanete maruz kaldığını söyledi.

O gece yaşananları sadece bir kitap çalışmasıyla anlatmanın mümkün olamayacağını belirten Dinçer, "Ancak 15 Temmuz ihanetinin bir kez daha yaşanmaması için çocuklarımızdan başlayarak bütün toplumda farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bu payede üzerime düşen sorumluluk gereği böyle bir çalışma yaptım." dedi.

Çocuklara 15 Temmuz'u anlatabileceği kitap fikrinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "15 Temmuz ihanetini unutmayalım, unutturmayalım" sözleri üzerine oluştuğunu anlatan Dinçer, yakın çevresiyle bu konuyu paylaştığında destek gördüğünü kaydetti.

Bunun üzerine bir araştırma yaptığını, daha önce çocuklar için darbe girişiminin anlatıldığı bir eserin olmadığını görünce çalışmalara başladığını aktaran Dinçer, "Burada esas olan 15 Temmuz gecesi yaşadıklarımızı, çocuklarımıza uygun bir üslupla anlatmaktı. Çünkü bugünkü demokrasi mücadelemiz başta olmak üzere birçok değerimizi geleceğe taşıyacak olan çocuklarımızdır." ifadelerini kullandı.

İlkokul çağındaki çocuklar için hikaye kaleme almanın zorluklarına değinen Dinçer, çocuk edebiyatının, ayrı bir formasyon ve deneyim gerektiren, oldukça hassas bir alan olduğuna dikkati çekti.

Dinçer, kitabın hazırlık aşamasını "İçinde 'savaş uçakları', 'tank', 'asker', 'sivil direniş', 'demokrasi' ve 'darbe' gibi 8-12 yaş gurubu çocuklar için oldukça ağır sayılacak kavramlar vardı. Çocuklarımıza, milletimizin demokrasi mücadelesini anlatırken onların ruh dünyasının naifliğini göz ardı edemezdik. Bunun için kitabımızı, çocuk psikologlarının önerileriyle şekillendirdik." sözleriyle anlattı.

Kitaptaki ifadeleri daha anlaşılır kılmak için 15 Temmuz gecesindeki bazı kritik olayları çizimlerle aktardıklarını dile getiren Dinçer, bunların arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı darbecilere karşı alanlara davet ettiği canlı yayın anını gösteren çalışmanın da bulunduğunu kaydetti.

Dinçer, "Resimlerin çizgileri, renkleri de aynı titizlikle hazırlandı. Çocuklar okuduklarını bu çizimler sayesinde kolayca zihninde canlandırabilecek." diye konuştu.

- Zafer Türk'ün gözünden darbe girişimi

Kitabın ana karakteri ilkokul öğrencisi Zafer Türk'ün gözünden darbe girişimini işlediğini anlatan Dinçer, "Zafer, günlük tutmasını seven bir çocuktur. Bu meziyetini, 15 Temmuz'da yaşananları bütün detaylarıyla günlüğüne yazarak da gösteriyor. Okuyucularımız, bütün gelişmeleri kendi akranları Zafer'in kaleminden okuyacaklar." dedi.

Karakterin ismi hakkında da bilgi veren Dinçer, "O gece millet olarak alanlarda tarihi bir başarı elde ettik. Bu başarının kelime karşılığı 'zafer'dir. Bu nedenle karakterimizin ismini Zafer olarak belirledik." ifadelerini kullandı.

Kitabın deneme baskılarını aldıklarını, toplu basıma geçtiklerinde eseri Türkiye'nin dört bir tarafındaki okullara ulaştırmayı planladıklarını bildiren Dinçer, 15 Temmuz şehitlerinin anısına maddi beklenti içinde olmadan böyle bir kampanya yürüteceğini söyledi.

Kitabı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim etmek istediğini de ifade eden Dinçer, "Bu eserin oluşmasında Cumhurbaşkanımızın telkini temel basamak oldu, fikir verdi. Onun önerisiyle hazırladığım bu çalışmayı kendisine sunmayı çok isterim." dedi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :