"Çocuklar okulun ilk günlerinde yakından takip edilmeli"

"Çocuklar okulun ilk günlerinde yakından takip edilmeli"

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk:- "Aile tarafından verilen ilk ve doğru bilgiler, beceriler çocuğun dışarıdaki tehlikeye karşı savunmasız olmasını ve zararlı alışkanlara kaymasını büyük oranda engelleyecektir. Bu savunma sistemi ilk önce ai

İSTANBUL (AA) - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, aile tarafından verilen ilk ve doğru bilgi, becerilerin çocuğun dışarıdaki tehlikeye karşı savunmasız olmasını ve zararlı alışkanlara kaymasını büyük oranda engelleyeceğini belirterek, sosyalleşme baskısı nedeniyle öğrencilerde duygusal değişimlerin yoğun yaşandığı okulların açıldığı günlerde anne babaların çocuklarını biraz daha yakından takip etmelerini ve izlemelerini önerdi.

Öztürk, yeni eğitim-öğretimin başlamasına ilişkin yazılı açıklamasında, okul, sınıf ve yaşın getirdiği bazı değişimlerin okulun ilk günlerinde öğrencilerin riskli bir süreç yaşamasına neden olduğuna işaret ederek, araştırmalara göre Türkiye'de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 21,6'sının merak, yüzde 29,1'inin arkadaş etkisi ve 29,7'sinin özentiyi gerekçe gösterdiğini aktardı.

Okulların açıldığı günlerin, sosyalleşme baskısı nedeniyle öğrencilerde duygusal değişimlerin yoğun yaşandığı bir dönem olduğunu ifade eden Öztürk, "Anne babaların çocuklarını okula başladıkları ilk günlerde biraz daha yakından takip etmelerini ve izlemelerini öneriyoruz. Çocuklar ancak bu sayede riskli dönemi güvenli bir şekilde aşabilir."

Öztürk, ailede çocuğa verilecek sevgi, şefkat, empati, kurallar, sınırlar, değerler ve sorumlulukların çocuğun hayata daha olumlu bakmasını sağlayacağının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Aile tarafından verilen ilk ve doğru bilgiler, beceriler çocuğun dışarıdaki tehlikeye karşı savunmasız olmasını ve zararlı alışkanlara kaymasını büyük oranda engelleyecektir. Bu savunma sistemi ilk önce aile tarafından oluşturulduktan sonra okul tarafından da desteklenme yöntemiyle daha güçlü bir şekilde tahsis edilebilir. Kendine güvenme, hayır diyebilme, problem çözme, stresle baş edebilme, öfke kontrolü ve arkadaş seçimi gibi yaşam becerileri savunma sisteminin birer parçalarıdır. İşte bu sistem dışarıdaki tehlikelere karşı çocuğu koruyandır."

- Projeler

Yeşilay'ın okullardaki uygulamalarına değinen Öztürk, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) ve Benim Kulübüm Yeşilay projeleri kapsamında bağımlılıklarla etkin mücadele ettiklerini belirtti.

Öztürk, Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirilen ve Türkiye'nin ilk ve tek okul temelli önleme programı olma niteliği taşıyan TBM eğitimlerinin tüm rehber öğretmenlere ulaşması hedefinin bu yıl itibariyle gerçekleştirildiğini, 32 bin 872 rehber öğretmenin TBM uygulayıcı eğitimi aldığını kaydederek, 2014'ten bu yana rehber öğretmenler aracılığıyla uygulanarak 13 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaşan programın diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla da imzalanan protokoller üzerinden yetişkin hedef kitleye yaygınlaştığını anlattı.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yeni eğitim-öğretim yılıyla tüm Türkiye'de hayata geçirilecek OBM'ye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Rehberlik öğretmenlerine, risk grubundaki öğrencileri tespit etme ve müdahale yetkinliği kazandırılarak, alkol, tütün ve maddeyle tanışmış çocuk ve ergenlerde, bu zararlı alışkanlıkların bağımlılığa dönüşmeden müdahale edilmesini amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da pilot uygulaması yapılan OBM, bağımlılık oluşmadan önleyici müdahale alanında Türkiye'de hayata geçirilen ilk uygulama özelliğini taşıyor. Rehber öğretmenlerin uyuşturucu madde kullanıcısı durumunda olan öğrencileri kanunen bildirme yükümlülüğü Yeşilay'ın girişimiyle kaldırılarak programın uygulanmasının önü açıldı. Program kapsamında rehber öğretmenlere, öğrencinin madde kullanma durumunun nasıl tespit edileceği, öğrenci ile nasıl konuşulması gerektiği, riskli durumdan ailesinin desteğiyle nasıl kurtulabileceği gibi eğitimler verilecek."

"Benim Kulübüm Yeşilay" projesinin, çocukların bağımlılıklardan korunma konusunda kazanımlar oluşturmasını ve nitelikli, verimli çalışmalar yapılmasını sağlamak amacıyla geçen eğitim yılıyla hayata geçirildiğini hatırlatan Öztürk, proje kapsamında yetiştirilen gönüllü "genç Yeşilay" liderleriyle 100 okulda gerçekleştirilen etkinliklerle 9 bin öğrenciye ulaşıldığını ve yeni eğitim yılında projenin tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :