Çin'in kömür tüketimi azaldı

Çin'in kömür tüketimi azaldı

Çin'in kömür tüketimi yüzde 4,7 azalarak 3,5 milyar tona geriledi

ANKARA (AA) - Çin'in kömür tüketimi 2016'da son 3 yılın en belirgin düşüşüyle (yüzde 4,7) 3,5 milyar tona indi.

Çin Ulusal İstatistik Dairesince hazırlanan "2016 Ekonomik ve Sosyal Kalkınma İstatistik Bildirisi"ne göre, ülkedeki kömür tüketimi son 3 yıl boyunca düşüş gösterdi. Ülkede 2014’te yüzde 2,9 azalan kömür tüketimi, 2015’te de yüzde 3,7 gerileme kaydetti.

Çin'in kömür tüketiminde 2016'da ise son 3 yılın en belirgin düşüşü yaşandı. Tüketim yüzde 4,7 azalışla 3,5 milyar tona geriledi. Geçen yıl ülkedeki üretim ise 3,4 milyar ton civarında gerçekleşti.

Böylece kömürün Çin enerji karmasında 2015’te yüzde 64 seviyesinde bulunan payı, 2016’da yüzde 62’ye indi.

- Temiz enerji büyüyecek

Öte yandan Çin’de güneş enerjisi kurulu gücü 2016’da yüzde 81,6 artarak 77 bin megavata, rüzgar kurulu gücü ise yüzde 13,2 yükselişle 149 bin megavata ulaştı.

Bildiride değerlendirmelerine yer verilen Çin Devlet Konseyi Kalkınma Araştırma Merkezi, Endüstriyel Ekonomi Departmanı, Araştırma Bölümü Başkanı Xu Zhaoyuan, kömür tüketiminin önümüzdeki birkaç yıl içinde yeniden yükselişe geçmesinin beklenmediğini kaydetti.

Xu Zhaoyuan, "Kömür tüketimi durağan bir noktada kalacak, yani sabit kalacak veya yavaşça düşecek. Bunun nedeni, enerji yoğun endüstrilere yapılan yatırımların büyük oranda azalıyor olması ve yeniden artma ihtimalinin bulunmaması. Bunun haricinde, önümüzdeki yıllarda temiz enerji hızla büyümeye devam edecek, kaynak ve çevresel kısıtlamalardan dolayı enerji yoğun endüstriler küçülmeye devam edecek." ifadesini kullandı.

Çin'in toplam enerji tüketimi geçen yıl yüzde 1,4 büyüyerek, 4,36 milyar ton kömür eşdeğerine ulaşmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler