Çin'den Obama'ya ihtilaflı adalar tepkisi

Çin'den Obama'ya ihtilaflı adalar tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin: "ABD, gerçeklere saygılı olmalı ve taraf tutmaktan kaçınmalı"

PEKİN (AA) - Çin, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Pekin ile Tokyo yönetimleri arasındaki ihtilaflı adalarının idaresinin Japonya'ya ait olduğuna yönelik bir Japon gazetesine verdiği demecin ardından , ABD'ye "gerçeklere saygılı olun" çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Obama'nın Japonya ziyareti öncesi Yomiuri gazetesine verdiği demeçle ilgili soru üzerine, "Diaoyü adaları, antik çağlardan bu yana Çin'in egemenliğindedir" ifadesini kullandı.

Pekin yönetiminin konuya ilişkin tutumunun "açık ve net" olduğuna işaret eden Çin, "Soğuk savaş yıllarından bu yana süregelen ABD-Japonya ittifakının sonuçları, Çin'in menfaatlerini zedelememeli" diye konuştu.

Sözcü Çin, Diaoyü adalarının, Washington ile Tokyo arasındaki güvenlik anlaşmasının "geçerli maddelerinden biri olarak kullanılmasına karşı olduklarına" vurgu yaparak, "ABD, tarihi gerçeklere saygılı olmalı ve taraf tutmaktan kaçınmalı" dedi.

ABD'nin konuya ilişkin tutum ve söylemlerinde "dikkatli" olması gerektiğini kaydeden Sözcü Çin, Washington yönetimini somut adımlar atarak bölgede "barış ve istikrar adına etkin rol oynamaya" çağırdı.

ABD Başkanı Obama, Japonya ziyareti öncesi ülkenin ünlü gazetelerinden Yomiuri gazetesinin sorularını yazılı olarak yanıtlamıştı. Haberde, Obama'nın "Senkaku adaları Japonya tarafından idare edilmektedir" ifadeleri yer almıştı.

Doğu Çin Denizi'nde iki ülke arasında soruna neden olan adalar, Çin'de ''Diaoyü'', Japonya'da ise "Senkaku" olarak biliniyor. Adalar üzerinde Çin ve Japonya ile Tayvan da hak iddia ediyor.

Diğer yandan Sözcü Çin Gang, Çin menşeli klorür gazının Suriye'de kimyasal silahlarda kullanıldığından şüphelenildiği haberlerine yönelik ise "Kimyasal silahların geliştirilmesi, bulundurulması ve kullanılmasına karşıyız" ifadesini kullandı.

Suriye'de hiçbir tarafın bu tür silahları kullanmasını desteklemediklerini ve bu ülkedeki kimyasal silahların imha sürecine aktif destek verdiklerini hatırlatan sözcü, "Klorür gazının, sanayide çok geniş kullanıma sahip olduğunu ve hiçbir ülkenin kısıtlamalı ürün listesinde bulunmadığını" hatırlattı.

Sözcü, Çin'de hem kimyasal silahlar hem de sanayide kullanılabilen maddelerin ihracatına yönelik denetimlerin "ciddiyetle" yürütüldüğünü savundu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı