Çin'de çevre kirliliğiyle mücadele

Çin'de çevre kirliliğiyle mücadele

Pekin'de gaz yakıtlı tesislerin emisyon standartları Avrupa'dan daha katı olacak

PEKİN (AA) - Çin'in başkenti Pekin'deki gaz yakıtlı tesislerin emisyon standartları sıkılaştırılıyor.

Pekin Çevre Koruma İdaresi, hava kirliliğini önleme çalışmaları çerçevesinde başkentte gaz yakıtlı tesislerin emisyon standartları artırılacağını ve bu konuda mali destek sağlanacağını açıkladı.

İdare, istatistiklere göre kentte bu kategoride 10 binin üzerindeki tesisin 50 bin ton buhar salınımı yaptığını ve tüm tesislerin kazanlarının iyileştirilmesiyle 10 bin ton azot oksit salınımının azalmasının beklendiğini belirtti.

Yeni uygulamaya göre, ilk kez inşa edilecek tesislerin kazanları kirlilik oranında metreküp başına 30 mikrogram standardını benimseyecek, aşırı kirli yakıta yasak alanda bulunan aktif tesislerden de metreküp başına 80 mikrogram emisyon sınırı koyması istenecek.

Gaz yakıtlı tesislere ilişkin yeni emisyon standartlarının 2017'de yürürlüğe gireceğini belirten idare, yeni standartların Avrupa'daki mevcut uygulamadan daha katı olacağını ve ABD'nin Güney California bölgesinde bu minvaldeki dünyanın en katı emisyon standardına da yakın olduğunu bildirdi.

Azot oksitler, Pekin'de hava kirliliğinin yanı sıra yaz aylarında da ozon kirliliğine neden olurken, yapılan bu yeni çalışmalar ile hava kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Kirlilik ile mücadele çerçevesinde kentteki mevcut emisyon uygulamasında, yıllık ortalama azot oksit yoğunluğunda metreküp başına 40 mikrogram hedefi konulurken, 2015 yılında ortalama azot oksit yoğunluğu 50 mikrogram ile ulusal standardın üstünde seyretmişti.

Öte yandan Aralık 2017 yılı itibarıyla Pekin'de uygulanacak yeni araç emisyon standartlarının dünyanın en katı standardı olacağı açıklanmış ve uygulama ile araçların hidrokarbür yayımının yüzde 5 azalacağı belirtilmişti.

Çin'de, su ve hava kalitesi başta olmak üzere çevre koşullarının "kritik seviyede" olduğu ifade ediliyor. Çin, özellikle 2014'ten bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. Hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak Çin'deki büyük şehirlerin çoğu aynı zamanda dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :