Çin'de asırlardır uygulanan akupunktur her derde deva

Çin'de asırlardır uygulanan akupunktur her derde deva

Çin'de asırlardır uygulanan geleneksel tedavi yöntemi akupunktur, bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere stres kaynaklı hastalıklara deva oluyor- Genelde iğne ile uygulanan akupunkturun, akubası ve elektro akupunktur gibi çeşitleri bulunuyor- Akupunktur

PEKİN (AA) - FUAT KABAKÇI - Çin’de geleneksel tedavi yöntemi olarak kullanılan ve vücuttaki enerjinin doğru şekilde akmasını sağlayan akupunktur, asırlardır dertlere deva oluyor.

Çin başta olmak üzere, Asya ülkeleri ve dünyanın birçok yerinde bir tedavi yöntemi olarak uygulanan akupunktur, 1980’lerden bu yana Dünya Sağlık Örgütü tarafından destekleniyor.

Uygulama alanı çok geniş olan akupunktur, birçok hastalığa karşı iyileştirici etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek ve stres kaynakları hastalıklardan kurtulmak için de tercih ediliyor.

Vücudun belirli noktalarına iğne batırılarak uygulanan bu yöntem, genellikle boyun, omuz, diz ve bel gibi eklem ağrılarına ek olarak, migren, sinüzit, stres, depresyon ve uyku bozuklukları gibi birçok hastalığın tedavisinde etkili oluyor.

Yetişkinlere ek olarak bebeklere ve hayvanlara da akupunktur uygulanıyor. Bebeklerde karın ağrıları, sancı ve ağlama nöbetleri gibi rahatsızlıklara karşı uygulanırken, hayvanlarda da bel ve eklem ağrılarına karşı kullanılıyor.

- Akupunktur çeşitleri

Genellikle paslanmaz çelikten özel üretilen ve boyları 3 ila 4 santimetreyi bulan iğneler insan vücudunda enerjini aktığı noktaları olarak belirlenen yerlere saplanıyor ve vücuttaki bu özel noktalarda bulunan doku ve sinirler uyarılarak vücut hastalığa karşı hareket geçiriliyor.

Bu özel iğnelerin vücudun belli noktalarına saplanması ile yapılan tedavi yöntemi akupunkturun farklı yöntemleri de mevcut. Bu çerçevede akupunktur noktalarına basınç, ısı, elektrik akımı uygulanarak da sonuç alınabiliyor.

Söz konusu noktalara parmak ile baskı yapılmasını içeren yönteme akubası, düşük seviyede elektrik akımı ile belirli noktaların uyarılmasına da elektro akupunktur adı veriliyor.

- Her hastaya uygulanmıyor

Akupunktur, birçok hastalığa şifa kaynağı olsa da her hastaya uygulanamıyor.

Başta iğne korkusu olanlar olmak üzere, açık yaralara, tümöre, pıhtılaşma sorunları olanlara ve acil cerrahi müdahale gerektiren hastalara akupunktur tedavisi tavsiye edilmiyor.

- Akupunktur noktaları

Başkent Pekin’deki Yasak Şehir Geleneksel Çin Tıbbı Kliniğiden Akupunktur Uzmanı Liu Song, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik Çin inanışına göre "akupunkturun, insan vücudundaki enerjinin akışını yeniden düzenlemek" için uygulandığını söyledi.

İnsan vücudunda Çi olarak adlandırılan enerjinin akışında sorun oluştuğunda veya akışın kesintiye uğraması durumunda hastalığın baş gösterdiğini belirten Uzman Liu, akupunktur ile bu enerji akışının tekrar düzgün hale getirildiğini söyledi.

İnsan bedeninde 400’den fazla akupunktur noktası bulunduğunu belirten Liu, her bir noktanın vücudun farklı bir kısmı ve organı için yüzyıllar önce belirlendiğini kaydetti.

- Akupunktur zamana yayılan tedavi yöntemi

Liu, akupunkturda tedavinin zamana yayıldığını belirterek şunları kaydetti:

“Tedavinin uygulanması için önce hastalığa neyin sebep olduğunun bilinmesi gerekiyor. Buna göre ilgili noktalardaki enerjinin akışı düzenleniyor. Bu her hastanın vücudunun tedaviye cevap sürecine göre değişmekle birlikte tedavi uzun bir zaman alabiliyor. Bazı insanların vücudu erken cevap verirken bazılarınınki geç cevap verebiliyor.”

Liu, akupunkturun hastalığın vücuttan kısmen atılmasından ziyade tamamen atılması konusunda tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizdi.

Tedavi için kullanılan iğnelere de değinen Liu, özel yapım iğnelerin normal hastanelerde kullanılan iğnelere göre çok daha ince olduğuna dikkati çekerek, iğnelerin tedavi başlarında küçük bir sızlama olarak hissedildiğini söyledi. Uzman Liu, hastaların tedavi uygulanması sürecinde bir süre sonra vücuduna batırılan iğnelerin varlığını dahi fark etmediğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :