Çin ve ABD dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin ve ABD dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin, ABD'ye Tibet üzerinden iç işlerine karışmaması çağrısında bulundu

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, Vang ve Kerry arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, 6-7 Haziran'da Pekin'de düzenlenen Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı ve ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra son dönemde taraflar arasında gerginliğe neden olan Tibet konusu ele alındı.

Görüşmede Vang, karşılıklı yürütülen ortak çabalar neticesinde Pekin'de taraflar arasında gerçekleşen ilgili toplantıların başarılı geçtiğini belirterek, bu durumun Çin-ABD ilişkilerinde daha sağlıklı ve istikrarlı bir gelişim noktasında uygun koşullar oluşturacağını dile getirdi.

Çin'in Tibet konusundaki duruşunu yineleyen Vang, ABD'ye Çin iç işlerine karışmaktan kaçınması ve genel manada ikili ilişkilerin korunması amacında önlemler alması çağrısında bulundu.

Görüşmede, Pekin'deki ilgili Çin-ABD toplantılarının başarılı geçtiğini ve ikili ilişkilerin daha da ilerletilmesi yönünde görüşlerini aktaran Kerry ise ABD'nin Tibet'in bağımsızlığını desteklemediğini ifade ederek, ABD'nin Tibet konusundaki politikasının değişmediğinin ve değişmeyeceğinin altını çizdi.

Öte yandan Pekin yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama ile Beyaz Saray'da görüşmesine ilişkin ABD tarafının, Tibet'in Çin'in bir parçası olduğu ile Tibet'in bağımsızlığı ve Çin'deki bölücülük faaliyetlerini desteklemediği yönünde verdiği sözlere ters düştüğü açıklamasında bulunmuştu.

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu. Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :