Çin gezisinde gündem "sertifikasyon ve vize" olacak

Çin gezisinde gündem "sertifikasyon ve vize" olacak

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "Çin'in gerek tarım ve gıda, gerekse Türkiye'de üretilen diğer sanayi ürünleriyle ilgili ayak sürümeleri var... Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapacağımız toplantıda Çin ile birinci gündem maddemiz ihracatımızın önüne çıka

ANKARA (AA) - SEVAL OCAK ADIYAMAN - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çin'in gerek tarım ve gıda, gerekse Türkiye'de üretilen diğer sanayi ürünleriyle ilgili çıkardığı engellere dikkati çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapacağımız toplantıda Çin ile birinci gündem maddemiz ihracatımızın önüne çıkarılan o suni ve sertifikasyon anlamındaki engeller olacak." dedi.

Bakan Zeybekci, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta sonu gerçekleştireceği ve kendisinin de eşlik edeceği Çin seyahatine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zeybekci, Türkiye'nin Çin'e bir ürün satarken, bu ülkeden 10 ürün aldığını belirterek, bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi. Çin'in Türkiye'ye, ara malı, yardımcı malzemelerle "alınmazsa da hiçbir şey olmaz" denilebilecek tüketim mallarının da aralarında olduğu 25 milyar dolarlık ürün sattığının altını çizen Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı olarak bu ülkeden ithal edilen ürünleri yakından takip ettiklerini bildirdi.

Türk ihracatçısının Çin konusunda yaşadığı en büyük sorunun sertifikasyon olduğunu belirten Zeybekci, "Çin birçok konuda prosedürleri çok uzatıyor. Çin'in gerek tarım ve gıda, gerekse Türkiye'de üretilen diğer sanayi ürünleriyle ilgili ayak sürümeleri var. Bunları şimdiye kadar karşılıklı olarak değerlendirme imkanı bulamadık... Bunu da fırsat olarak göreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapacağımız toplantıda Çin ile birinci gündem maddemiz ihracatımızın önüne çıkarılan o suni ve sertifikasyon anlamındaki engeller olacak." diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin Çin ile bu konularda çözüme ulaşmaktan yana olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bize açılmayan kapıların aynısını Türkiye'de inşa etmesini de biliyoruz. En son Rusya örneği vardı. Kasım 2015'te meydana gelen talihsiz olaydan sonra hiçbir Rus ürününü yasaklamadık. Dahilde işleme rejimi kapsamında yaptığımız ithalatla Rusya'ya vermiş olduğumuz bir imtiyaz da var. Ruslar yasak koydu, dostlarımızın bu yasakları kaldırmasını istedik ama olmadı. En sonunda bizim tarafımızdan da, onların bize yaratmış olduğu engellerle ilgili çok cüzi bir tepki konulunca masaya oturduk. Böylece bu konuları halletmiş olduk. Çin ile de aynı yöntemi kullanmak istemiyoruz."

Zeybekci, Türk ticaret erbabının Çin ile vize konusunda çok önemli sıkıntılar yaşadığını da ifade ederek, "Çin'in Türkiye'ye vize koyması, buraya mal almaya giden insanları engellemesi gibi bir şey, kabul etmek mümkün değil. Bunu zaten gündemimize almıştık, inşallah gittiğimizde de en öncelikli gündem maddelerimizden biri bu olacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler