Çiftçinin işçi maliyeti yüzde 114 arttı

Çiftçinin işçi maliyeti yüzde 114 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında tarımsal işletmelerde mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 114,6 arttı. Özellikle Kahramanmaraş, en yüksek ücretin ödendiği il olarak öne çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Yapısı verilerini açıkladı. Buna göre, tarımsal işletmelerde mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 114,6 artarak 512 TL'ye yükseldi. Sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 105,2 artarak 13 bin 435 TL oldu.

Mevsimlik erkek işçilerin günlük ücretleri yüzde 115,7 artışla 545 TL'ye çıkarken, kadın işçilerin günlük ücretleri yüzde 113 artarak 479 TL oldu.

Sürekli tarım işçilerine yapılan aylık ücret ödemeleri incelendiğinde, erkek işçiler için en yüksek ödeme Ankara'da gerçekleşirken, kadın işçiler için en yüksek ödeme İzmir'de yapıldı. En düşük ücretler ise Antalya'da görüldü.

Özellikle mevsimlik işçilerde Kahramanmaraş ilinde en yüksek günlük ücret ödemeleri gerçekleşti. Erkek işçiler için 868 TL, kadın işçiler için ise 794 TL ile Kahramanmaraş, en yüksek ücretin ödendiği il oldu. En düşük ücret ödemeleri ise Hatay ve Mersin illerinde gerçekleşti.

Tarım sektöründeki bu önemli artışlar, işçilerin ekonomik koşullarındaki iyileşmeyi yansıtırken, özellikle mevsimlik tarım işçilerinin gelirlerindeki artış dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.