Çiftçiler pancar dağı oluşturdu

Çiftçiler pancar dağı oluşturdu

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bu yıl şeker pancarı rekoltesinde yaşanan rekorun ardında yatan nedenleri açıkladı.

Karaman'da bu yıl şeker pancarı üretiminde olağanüstü bir başarı elde edildi. Yüksek rekolte sayesinde alım noktalarında adeta pancar dağları oluştu. Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Demiryurt köyündeki bir pancar alım noktasında gerçekleştirdiği incelemelerde, bu yıl şeker pancarı üretiminde rekor bir artış yaşandığını ifade etti.

Çiftçiler pancar dağı oluşturdu

Bayram, Karaman genelinde 480 bin ton sözleşmeli pancar teslimatının yanı sıra, dekar başına ortalama 10-12 tonluk verimle beklenmedik bir üretim fazlası yaşandığını açıkladı. Toplamda 490 bin ton civarında pancarın kantarlara teslim edildiğini belirten Bayram, tarlalardan gelmeyi bekleyen 70 bin ton civarında pancarın da Ocak ayının ilk haftası itibarıyla hasadın tamamlanmasıyla birlikte toplam rekoltenin artabileceğini söyledi.

Çiftçiler pancar dağı oluşturdu

Pancar üretiminde Ereğli'nin önemi

Karaman ile Konya'nın Karapınar ve Ereğli ilçelerinin Türkiye'nin pancar üretimindeki önemine vurgu yapan Bayram, bu üç bölgenin Türkiye'nin pancar ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını belirtti. Ereğli Şeker Fabrikasına sözleşmeli ekim yapan çiftçilerin, bu yıl Türk-Şeker'in talepleri doğrultusunda ekim polarlarının yüksek çıkması nedeniyle, diğer fabrikalar için de ekim yaptığını kaydeden Bayram, toplamda 3 milyon 25 bin tonluk bir alım sözleşmesinin yapıldığını ifade etti.

Çiftçiler pancar dağı oluşturdu

Bayram, Karaman'da 5 farklı noktada pancar alımının gerçekleştiğini ve bu noktalara teslim edilen pancarların adeta görüntüsüyle pancar dağları oluşturduğunu ekledi. Karaman genelindeki bu başarılı üretim, Türkiye genelindeki pancar üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini temsil ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.