CHP'nin imar affı algısı da çöp oldu!

CHP'nin imar affı algısı da çöp oldu!

Türkiye asrın felaketinin açtığı yaraları sarmaya çalışırken, deprem üzerinden siyasi çıkar hesaplayanlara gün doğdu. CHP'nin imar affı üzerinden algı çalışması da çöp oldu. CHP'nin seçim vaadi olarak birçok kez İmar barışı vaadinde bulunduğu ortaya çıktı

Türkiye Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde büyük yıkım ve binlerce can kaybına neden olan depremlerin ardından tek yürek olup yaraları sarmaya çalışırken, büyük afetten siyasi kar sağlamak isteyenler de bir bir ortaya çıkıyor. Depremlerin ardından CHP ve medyasının 'İmar Affı' üzerinden yürüttüğü algı da çöktü. Depremde binaların yıkılmasını İmar Barışı düzenlemesiyle ilişkilendiren CHP'nin geçmişte imar affını seçim vaadi olarak kullandığı ve süresinin uzatılmasını talep ettiği ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu Hatay’da, imar affı üzerinden hükümeti eleştirerek “Ne yapıldı? Bol miktarda imar afları çıktı. İnsanların oturdukları konutu insanlara mezar ettiler bir de üstüne para aldılar” demişti.

AK Parti’yi 2018’de çıkardığı imar affı nedeniyle sürekli eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2018’deki Seçim Bildirgesindeki vaatleri arasında imar affı da bulunuyordu.

2018 yılında getirilen imar affına CHP'li 8 milletvekillerinin de kabul oyu verdiği ortaya çıktı. İşte o isimler.

  • CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık
  • CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak
  • CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir
  • CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş
  • CHP İzmir Milletvekili Musa Çam
  • CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç
  • CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin
  • CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz

CHP'nin 2018 yılında “Milletimiz İçin Geliyoruz” sloganıyla yola çıktığı seçimlerinde en önemli vaatlerinden birinin 'İmar Affı' olduğu görüldü. CHP 264 sayfalık 2018 yılı seçim bildirgesinde ruhsatsız yapıları yasal statüye kavuşturulacağını belirtmişti.

Depremin ardından açıklamalarda bulunan ve yaşanan büyük afetten AK Parti hükümetini sorumlu tutan CHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, hükümetin sık sık imar affı çıkarttığını belirterek, "Yani bir insan niçin iskan alamaz? Yapıyı aldığı yasal ruhsata uygun yapmadığı için. Siz bile bile yapı stokunda fazlalık olan binalara af getiriyorsunuz, yıkmanız gerekirken. Bu depremlerden önce yeniden imar barışı çıkaracaklardı, hazırlık yapıyorlardı, şimdi artık çıkaramazlar" diye konuştu.

ADANA'DA YIKILAN BİNALARIN İMAR BARIŞI MÜRACAATI YOK

Adana'da yıkılan binaların hiçbirinin imar barışı müracaatı olmadığı tespit edildi. Adana'nın Çukurova ilçesinde yıkılan H.Alpargün Apt., Sami Bey Apt., Sinem Apt., Ekim Apt., Belük Apt., Özgür Apt., Mete Apt., Tutar Apt., Zeray., Kubilay Apt., İhsan Bayram Sitesi C Blok'un hiçbirinin imar barışı başvurusunda bulunmadığı, 'Yapı Kayıt Belgesi'nin olmadığı belirlendi. Öte yandan yıkılan binaların tümünün Anavatan Partisi ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) zamanında yapıldığı öğrenildi.

CHP KURUMSAL HESABINDAN İMAR AFFINI SAVUNDU

Öte yandan bugün imar affı konusunda sürekli konuşan CHP’nin 2017 yılında kurumsal hesabından imar affını savunduğu, imar affını engelleyeceği için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumuna destek vermeyin dediği ortaya çıktı.

chp.jpg

“EVET” DE OY VER, SONRA ÇAMUR AT

Öte yandan Yeni Akit'in haberine göre söz konusu kanundan çok sayıda CHP'li ve yandaşı faydalandı.

CHP’nin ‘2018 Seçim Bildirgesi’ndeki en önemli vaatleri arasında yer alan ve TBMM’nin 10 Mayıs 2018 tarihli 98. birleşiminde, AK Partili ve CHP’li milletvekillerin oylarıyla kabul edilen imar affı üzerinden iktidarı hedef alan Kılıçdaroğlu, “İnsanların oturdukları konutu, insanlara mezar ettiler. Bir de üstüne para aldılar” sözleriyle büyük bir şark kurnazlığı sergilerken, Karar ve Sözcü gibi fondaş gazeteler manşetlerinden suçu hükümetin üzerine attı. Başta “başörtüsü serbestisi” ve “kentsel dönüşüm” olmak üzere iktidarın hayata geçirdiği her düzenleme sonrası soluğu Anayasa Mahkemesi’nde alan CHP, başvuru hakkına rağmen yasal süre içerisinde yasanın iptali için herhangi girişimde bulunmazken, söz konusu kanundan çok sayıda yandaş faydalandı.

İşte iki yüzlülüğü gözler önüne seren örneklerden bazıları şöyle:

MALİKANE MÜDAVİMLERİ

CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 2019’da dikilen eşi Seyhan Büyükerşen adına kayıtlı kaçak villaya, yalan beyanla 2017’de yapılmış gibi göstererek usulsüz şekilde yapı kayıt belgesi aldı. Usulsüzlüğü tespit eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, villanın imar affı belgesini iptal ederek, konuyu yargıya taşıdı.

CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreteri Hüseyin Daşgın, imar barışını kapsayan son tarih olan 31 Aralık 2017’den sonra 2 katlı evine yaptığı kaçak katı yasal tarihte inşa edilmiş gibi göstererek imar barışına başvurdu.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “imar affı” bahanesiyle Türkiye’nin en gözde tatil yerlerinden olan Çeşme ilçesine bağlı Ildır Mahallesi Günkent Sitesi’nde bulunan lüks villasını tadilat sınırlarını aşarak adeta malikaneye dönüştürdü.

CHP’li Çeşme Belediye Meclisi İmar Komisyonu Üyesi Aybars Yıldırım, otel diye diktiği 29 daireli apartman inşaatı yıkım kararı verilince, yalan beyanla imar barışı belgesi aldı, sahtekarlıktan yargılandı.

“Kemalpaşa’da kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyeceğim” diyen CHP’li Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, eşi Lütfiye Karakayalı adına kayıtlı olan kiraz bahçesine, “kümes ve bağ evi yapacağım” diyerek inşa ettiği havuzlu süper lüks villasına imar barışı kapsamına girmediği halde yapı kayıt belgesi aldı. Kaçak villanın imar barışı için milat kabul edilen 31 Aralık 2017’den sonra yapıldığı uydu fotoğraflarından tespit edilince, yapı kayıt belgesi iptal edildi.

“PAY HATTI” DİYENLER AFFI KAPTI

28 Eylül 2019’daki “Pay hattı” başlıklı yazısında “Deprem ülkesinde imar affı mı olur birader?” diyerek dürüstlük edebiyatı yapan Yılmaz Özdil, ofis ruhsatı olan Bodrum’daki villası için İmar Barışı’na başvurduğu, sonra da kaçak eklenti yaparak 142 metrekareden 310 metrekareye çıkardı. Özdil’in villasındaki kaçak eklentiler, Akit’in ısrarlı yayınlarından sonra tıraşlandı.

‘Vicdanım bunu kabul etmiyor’ diyerek imar affını itibarsızlaştırmaya çalışan Fox TV’nin eski Ana Haber sunucusu Fatih Portakal, İzmir Seferihisar’daki 8.3 dönümlük çiftlik evine yasalara aykırı şekilde diktiği 3 kaçak yapı için imar affından faydalandı.

‘Özdemir’ olan soyadını mahkeme kararıyla değiştiren Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu’nun kardeşi İbrahim Özdemir, Çanakkale Ayvacık’a bağlı Sazlı Köyü’ndeki denize sıfır mesire yerini Orman Bölge Müdürlüğü’nden 20 yıllığına kiralayarak, imar affı kapsamında et balık restoranı yaptırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.