CHP Niğde Milletvekili Gürer:

CHP Niğde Milletvekili Gürer:

"Türkiye'deki tüm belediyelerde hızla araştırma ve inceleme yapılarak asbestli borunun, içme suyu borusu olarak kullanıldığı yerlerde mutlaka değişikliğe gidilmeli"

TBMM (AA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Türkiye'deki tüm belediyelerde hızla araştırma ve inceleme yapılarak asbestli borunun, içme suyu borusu olarak kullanıldığı yerlerde mutlaka değişikliğe gidilmeli." dedi.

Gürer, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, asbest ile ilgili Meclis araştırması taleplerinin olduğunu anımsattı.

Asbestin 2010 yılında Türkiye'de yasaklanmasının ardından bununla ilgili yönetmeliğin uygulamaya konulduğunu hatırlatan Gürer, içme suyu boruları başta olmak üzere yapı malzemeleri, otomobil ve gemi yapımında kullanılan asbestin başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olduğunu anlattı.

Türkiye'de içme suyu boruları değiştirilse de asbestli boruların bir kısmının halen kullanılmaya devam edildiğini dile getiren Gürer, 1975 yılından 2000 yılına kadar yaklaşık bin 53 yerel yönetimin İller Bankasınca yaptırılan içme suyu şebekelerinin yapımında asbestli çimento boru kullanıldığını aktardı.

Gürer, "Türkiye'deki tüm belediyelerde hızla araştırma ve inceleme yapılarak asbestli borunun, içme suyu borusu olarak kullanıldığı yerlerde mutlaka değişikliğe gidilmesi ve bir an önce bu soruna el atılması gerekiyor." diye konuştu.

Marmara Depremi'nin 17. yılı olduğunu anımsatan Gürer, sağlıksız binaların ve önceden önlem alınmamasının depremlerde yaşamları risk altına attığını söyledi.

Özgür Gündem gazetesininin mahkeme kararıyla geçici olarak kapatılmasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Gürer, 15 Temmuz sonrasında düşündürücü gelişmelerin yaşandığını ifade etti. Gürer, "Basın kuruluşları üzerinde de hangi nedenle olursa olsun karşıyız. Bunların olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Fikir hürriyeti, tam ve gelişmiş demokrasilerde sorun olmaz. Yok ederek, kapatarak baskı altına almak, bir yerde düşüncelerin açığa çıkmasına da engel teşkil eder. Bu bağlamda, basına yapılan her türlü baskının yanlışlığını düşünüyorum." yanıtını verdi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :