CHP Grup Başkanvekili Gök:

CHP Grup Başkanvekili Gök:

"Diğer parti grup başkanvekilleriyle toplantı yaptık. Gelecek haftaki gündemin tamamen KHK'ların olması konusunda mutabakata vardık"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, diğer partilerin grup başkanvekilleriyle vardıkları mutabakat doğrultusunda, TBMM'nin gelecek haftaki gündeminin KHK'lar olacağını belirtti.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de ilan edilen OHAL uygulaması üzerine bugüne kadar Hükümet tarafından 10 KHK çıkartıldığını anımsattı.

CHP olarak, kanunla düzenlenmesi gereken hususların KHK ile düzenlenemeyeceğine ilişkin Anayasa Mahkemesinin 1991'deki kararına istinaden dava açtıklarını belirten Gök, ancak Yüksek Mahkemenin, oluşturduğu bir kararı, içtihatı çiğneyerek, skandal bir karara imza attığını, başvurularını reddettiğini savundu.

Gök, "İktidarın çıkardığı KHK'ların, anayasal denetimi konusunda Anayasa Mahkemesinin çok önemli bir engel oluşturduğunu, hem kendi kararını çiğnediğini hem de kendi görevini bilmezden gelerek siyasi baskıyla, hukuk dünyasında skandal diye nitelendirilecek karara imza attığını" öne sürdü.

KHK'ların denetim olanağının kaldırıldığını ifade eden Gök, Anayasa Mahkemesinin, bütün saygınlığına, güvenirliğine gölge düşürdüğünü savundu. Gök, mahkemenin, başka ülkelerdeki anayasal kuruluşlarca eleştirildiğini bildiklerini belirterek, "Anayasa Mahkemesi, bugün artık saygın bir mahkeme değildir. OHAL koşullarında herkesin sığınacağı liman olan mahkeme, hukuki güvenceyi büyük ölçüde zedeledi." dedi.

Gök, İçtüzük ve Anayasa gereği 30 gün içinde Mecliste görüşülmesi gereken kararnamelerin, Meclis gündemine getirilmediğini, ısrarlarına rağmen 667 sayılı KHK dışındakilerin Genel Kurula gelmediğini söyledi.

Diğer parti grup başkanvekilleriyle toplantı yaptıklarını bildiren Gök, gelecek haftanın gündeminin tamamen KHK'ların olması konusunda mutabakata vardıklarını belirtti. Gök, son iki kararname dışındaki kararnameleri ele alacaklarını, bunlar kanunlaştıktan sonra, Anayasa'nın değişik alanlarına aykırılıktan dolayı mahkemeye gitme durumunun ve daha geniş itiraz hakkının doğacağını kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Gök, KHK'ların bir an önce kanunlaşıp, anayasal denetime sunulmasında yarar olduğunu sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler