CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

"2004 MGK kararı, Bakanlar Kurulu kararı haline dönüştürülüp kararlı bir şekilde uygulansaydı FETÖ, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirecek güce erişebilir miydi?"

İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, 25 Ağustos 2004 tarihinin, FETÖ'nün gerçek anlamıyla miladı olduğunu, bu tarihte MGK kararıyla bu terör örgütü tehdidine dikkat çekilerek alınacak önlemlerin kararlaştırıldığını belirterek, "2004 MGK kararı, Bakanlar Kurulu kararı haline dönüştürülüp kararlı bir şekilde uygulansaydı FETÖ, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirecek güce erişebilir miydi?" dedi.

Cankurtaran, CHP Tanıtım ve Halkla İlişkiler Birimince hazırlanan "AKP İçin FETÖ'nün Miladı" raporunu açıkladığı basın toplantısında, Türkiye'nin 15 Temmuz'da demokrasi açısından kara bir gün yaşadığını söyledi.

Devleti silah zoruyla ele geçirmeye çalışan darbecilerin, çok sayıda vatandaşın şehit olmasına ve yaralanmasına yol açtığını ifade eden Cankurtaran, darbe girişiminin olduğu gece ilk olarak kendilerinin demokrasi çağrısında bulunduğunu, ardından toplumsal bir talep olarak oluşan uzlaşma çağrılarını da CHP olarak karşılıksız bırakmadıklarını savundu.

Cankurtaran, yaşanan sürecin, AK Parti iktidarı tarafından suistimal edildiğini, OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile başkanlık hayalinin gerçekleştirilmesi için, toplumsal muhalefeti sindirmenin birer aracına dönüştüğünü öne sürdü.

Türkiye'nin, benzeri ancak diktatörlüklerde görülebilecek baskılarla, insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu iddia eden Cankurtaran, hükümetin propagandasının, toplumu yanıltmak amacıyla kullandığı argümanların başında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bir tehdit olduğunun, 17-25 Aralık 2013 soruşturmaları ile anlaşıldığı iddiasının bulunduğunu kaydetti.

Cankurtaran, FETÖ'nün bir tehdit olduğu ve devleti ele geçirmek istediğinin 1990'lı yıllardan itibaren tespit edildiğini, bu konuda uyarılarda bulunulduğunu aktararak, "Ne iftira atıyoruz, ne dedikodu yapıyoruz. Raporda yer alan bütün bilgiler devlet belgelerine, AKP'li yetkililerin açıklamalarına dayanmaktadır. Üstelik bir çoğu da farklı tarihlerde medyada yer almış bilgilerdir. Bizim yaptığımız, bunları bir araya getirerek unutturmamak ve tarihe bir ibret belgesi olarak sunmaktır." diye konuştu.

Rapora konu olan, 25 Ağustos 2004 tarihinin FETÖ'nün gerçek anlamıyla miladı olduğunu, bu tarihte MGK kararıyla bu terör örgütü tehdidine dikkat çekilerek, alınacak önlemlerin kararlaştırıldığını ifade eden Cankurtaran, bu tarihin FETÖ ile mücadelede dönüm noktası olduğunu söyledi.

Cankurtaran, hükümetin, FETÖ tehdidine karşı bazı önlemleri uygulatmadığını iddia ederek, "AKP, altında imzası olan önlemler için ne yaptı? Hiçbir şey. Bizzat kendi tabirleriyle yok saydılar. Gülen 2000'de DGM'de 'Laik devlet yapısını değiştirerek dini kurallara dayalı bir devlet kurmak' suçlamasıyla açılan davadan, AKP'nin Terörle Mücadele Yasası'ndaki terör tanımını değiştirmesiyle 2007'de beraat etti. 2004 MGK Kararı, Bakanlar Kurulu kararı haline dönüştürülüp kararlı bir şekilde uygulansaydı FETÖ, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirecek güce erişebilir miydi?" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve birçok CHP'linin, 2004 MGK'sında alınan kararların neden uygulanmadığı yönünde defalarca hükümete soru önergesi verdiğini aktaran Cankurtaran, raporda yaşanan sürecin arka planda kalan bütün detaylarının yer aldığını söyledi.

Cankurtaran, konuşmasının ardından kitapçık şeklinde hazırlanan raporu, katılımcılara dağıttı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :